Noua listă a țărilor din zona galbenă - situatia in timp real a destinatiilor turistice (LIVE updates)
- 4 august 2020
Informatiile se actualizeaza constant, in functie de comunicarea lor pe canalele oficiale!
Afli in timp real, unde poti calatori fara restrictii, ce tari impun carantina sau din ce tari vei intra in carantina la retur in Romania.
Persoanele vaccinate impotriva Sars-CoV-2 exceptate de la măsura carantinării indiferent de unde sosesc
Conform hotărîrii nr 4 din 18.01.2021 Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România.
Important: Se solicită test PCR pentru persoanele care revin dintr-o tară aflata pe lista galbena. Pentru calatoriile aeriente, testul se solicita la imbarcare, pentru calatoriile terestre, testul se solicita la intrara in tara, in vama. Astfel, persoanele care detin un test negativ vor sta in carantina la domiciliu doar 10 zile, fara a mai fi nevoie sa refaca testul in ziua a 8-a. Persoanele care calatoresc terestru si nu prezinta un test la vama la intrarea in Romania, vor fi lasate sa intre in tara, insa va sta 14 zile in izolare la domiciliu.
Exceptii: Cine a avut virusul in ultimele 90 de zile si poate dovedi cu orice fel de documente, inclusiv test de anticorpi dar si cine s-a vaccinat cu a doua doza si au trecut 10 zile de la aceasta. Copiii sub 3 ani care vin din Zona Galbena nu trebuie sa prezinte test PCR. Sunt exceptati de la carantina si toti cei care se afla in TRANZIT in Romania pentru 24 de ore.
<
Unde poți călători fără obligativitatea carantinării la returul in Romania?
Iată lista destinațiilor turistice "verzi" in vigoare la 03.04.2021
Grecia: intrarea in tara fara autoizolare (test pcr/vaccin/dovada anticorpi) - / revenirea in Romania fara autoizolare
Albania: intrarea in tara fara autoizolare (nu se solicita test) - / revenirea in Romania fara autoizolare
Maroc: intrarea in tara fara autoizolare (test pcr) / revenirea in Romania fara autoizolare
Malta - intrarea in tara fara autoizolare (test pcr) / revenirea in Romania fara autoizolare
Egipt: intrarea in tara fara autoizolare (test pcr) / revenirea in Romania fara autoizolare
Tunisia: intrarea in tara fara auto-izolare si fara test pentru turismul organizat cu zboruri charter prin agentiile de turism / revenirea in Romania fara autoizolare
Letonia: intrarea in tara fara autoizolare (test pcr) / revenirea in Romania fara autoizolare
Slovacia:intrarea in tara fara autoizolare (test pcr) / revenirea in Romania fara autoizolare
Republica Tanzania: intrarea in tara fara autoizolare (test pcr) / revenirea in Romania fara autoizolare
Republica Dominicana: intrarea in tara fara autoizolare (fara test pcr) / revenirea in Romania fara autoizolare
Kenya: intrarea in tara fara autoizolare (test pcr) / revenirea in Romania fara autoizolare
Maldive: intrarea in tara fara autoizolare (test pcr) / revenirea in Romania fara autoizolare
Portugalia: intrarea in tara fara autoizolare (test pcr) / revenirea in Romania fara autoizolare
Emiratele Arabe Unite: intrarea in tara fara autoizolare (test pcr) / revenirea in Romania fara autoizolare
Spania: intrarea in tara fara autoizolare (test pcr) / revenirea in Romania fara autoizolare
Lista țărilor din Zona Galbenă (carantină la domiciliu/locația declarată pentru 14 zile) plublicată la 03.04.2021
Wallis And Futuna
Bonaire, Sint Eustatius And Saba
Estonia
Cehia
San Marino
Ungaria
Muntenegru
Iordania
Serbia
Seychelles
Curacao
Polonia
Liban
Aruba
Andora
Bulgaria
Turcia
Cipru
Suedia
Macedonia de Nord
Franta
Palestina
Uruguai
Bahrain
Italia
Slovenia
Kosovo
Moldova
Olanda
Brazilia
Slovacia
Monaco
Luxembourg
Austria
Belgia
Kuwait
Bosnia ?i Herzegovina
Chile
Croatia
Paraguay
Africa de Sud
>
[25 iulie 2020] TURCIA si ALBANIA - din 27 iulie fara autoizolare la retur
Institutul National de Sanatate Publica a publicat, astazi 25 iulie, pe site-ul oficial cnscbt.ro, o noua lista galbena a tarior cu risc epidemiologic ridicat pentru care se impune auto-izolarea la intrarea in Romania.
Turcia si Albania nu se mai regasesc pe aceasta lista. Mai mult ca sigur, de luni, aceste doua tari vor intra pe lista verde iar zborurile vor fi reluate catre si dinspre aceste tari.
Pe cale terestra se putea intra deja fara nicio restrictie.
De asemenea, va fi suspendata si obligativitatea auto-izolarii la returul din aceste doua tari.
[25 iulie 2020] GRECIA - Test negativ PCR si pentru calatoriile cu avionul
Grecia solicita test PCR negativ inclusiv pentru turistii romani care intra in tara pe cale aeriana, incepand cu 28 iulie. Masura este in vigoare pana la data de 04 august. Insa este posibil sa fie prelungita si ulterior.
Important: Autoritatile din Grecia, au anuntat ca pentru turistii romani, care sosec in Grecia in zilele de 28 si 29 iulie, si care nu mai au timpul necesar efectuarii testului in tara, vor fi testati in aeroport.
"*Specifically on Tuesday July 28th and Wednesday July 29th, travelers who did not have time to be tested before departure will be tested by Greek competent authorities upon arrival in Greece."
Secretariatul General pentru Protecția Civilă precizează următoarele: "Based on the analysis of epidemiological data, it was decided that those entering Greece, by air, from Bulgaria and Romania, from the morning of Tuesday, July 28, until On August 4, they are required to show a negative molecular test (PCR) result for the coronavirus , which has been performed up to 72 hours before their arrival in Greece.
Sursa: https://www.mfa.gr/
[24 iulie 2020] ITALIA - Carantina obligatorie tuturor celor care au petrecut ultimele 14 zile in Romania
Roberto Speranza, ministrul sănătății din Italia, a semnat un ordin care prevede carantina pentru toți cei ce călătoresc din România și Bulgaria spre Italia. Nu si celor care au fost in tranzit prin aceste tari si nu au depasit 14 zile in ele.
Acesta a postat pe facebook urmatorul mesaj (tradus in engleza):
I have just signed a new ordinance ordering quarantine for citizens who have stayed in Romania and Bulgaria for the last 14 days. This measure is already in force for all non-EU and non-Schengen countries.
The virus is not defeated and continues to circulate. This requires caution and caution.
[15 iulie 2020] MALTA - Ridica restrictia de carantina/izolare obligatorie pentru toti turistii din Romania incepand cu 15 iulie.
De asemenea, zborurile din si catre Malta vor putea fi reluate din 15 iulie.
Pasagerii care sosesc din mai multe țări, printre care si Romania, nu vor fi obligati la carantina și nu necesită nici alte teste sau permise speciale de intrare in tara.
[10 iulie 2020] GRECIA - pentru cei ce intra in Grecia prin punctele terestre, va solicita dovada unui test PCR negativ COVID-19
Incepând de marți, toți turiștii care intră în țară prin vama Kulata-Promachonas, singurul punct de frontieră terestru deschis în acest moment, trebuie să prezinte un test PCR negativ pentru COVID-19.
Testul nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore, potrivit presei elene.
Măsura, decisă într-o ședință extraordinară de guvern, intră în vigoare din data de 14 iulie, de la ora 06.00 dimineața.
Pot intra în Grecia fără acest test doar cei care fac parte din anumite categorii exceptate – diplomați, medici, lucrători în transporturi.
De asemenea, trebuie completat în continuare și formularul online de către turiști, cu cel puțin 24 de ore înainte de intrarea în țară.
SPANIA - introduce obligativitatea completarii unui formular online pentru accesul turistilor in tara
Toate persoanele care călătoresc în Spania de la 1 iulie 2020 din alte țări, indiferent de naționalitate si vârstă trebuie să completeze un formular – Passenger Location Card (PLC) cu privire la călătoria lor în Spania
În cazul în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă / cu handicap, formularul poate fi completat de către însotitorul său, care va fi responsabil pentru acuratețea informațiilor furnizate.
Formularul poate fi completat aici, dupa care se va genera un cod QR ce trebuie printat sau salvat pe telefon: https://www.spth.gob.es/create
[07 iulie 2020] Lista actualizata la zi, cu tarile catre care sunt permise zborurile din si spre Romania
Fara recomandarea de auto-izolare la intrarea in Romania. Am mentionat "recomandarea" pentru ca in acest moment, este suspendata orice obligatie de izolare/carantina de oriunde ai intra in Romania.
Catre si dinspre tarile de mai jos, sunt permise si zborurile comerciale:
Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Ucraina, Slovenia, Ungaria, Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda si Franta, Andorra, Belgia, Danemrca, Isulele Feroe, Marea Britanie, Monaco, Polonia, Spania, Olanda, Vatican, Alegeria, Australia, Canada, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Thailanda, Tunisia, Uruguay
[05 iulie 2020] ROMANIA - Carantina si autoizolarea au fost suspendate
In acest moment, de oriunde ai reveni in tara, NU mai este obligatorie auto-izolarea
Autoritățile au anunțat în informare că suspendă temporar măsura izolării la domiciliu sau a carantinei instituționalizate, în conformitate cu hotărârea CCR. Decizia a fost luată după publicarea în Monitorul Oficial a motivației Curții.
Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.
[03 iulie 2020] SPANIA: România a ridicat restricțiile de călătorie pentru Spania
In curand vor fi reluate si zborurile catre si dinspre Spania
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis astăzi, 3 iulie 2020, ridicarea restricțiilor pentru călătorii care sosesc din #Spania în #România, prin exceptarea de la măsura carantinei/izolării la domiciliu a persoanelor asimptomatice.
MUNTENEGRU - permite calatoriile in scop turistic pentru cetatenii romani fara autoizolare si fara testul COVID
Muntenegru a decis sa ridice restrictiile de intrare in tara pentru toti cetatenii UE, inclusiv sa renunte la obligativitatea de a prezenta un test COVID facut cu 72h inainte de intrarea in tara.
In cazul tranzitului prin tari non-UE (Albania sau Serbia), trebuie demonstrat cu stampilele din pasaport ca nu ati oprit in aceste tari, ci doar ati tranzitat in cea mai mare viteza legala.
[01 iulie 2020] GRECIA - mentine deschisa o singură rută de acces terestru: Kulata-Promachonas
Singura ruta care va ramane deschisa catre Grecia, pentru turistii din Romania, pe cale rutiera, este Kulata-Promachonas.
In acest moment, autoritatile elene pare ca isi doresc sa limiteze foarte mult numarul turistilor care ajung cu masina si sa incurajeze sosirile cu avionul, fiind acum posibile zborurile către toate aeroporturile din Grecia inclusiv pe insule.
Pe formularul care se completeaza online, de astazi mai apare doar un singur punct de trecere a frontierei daca alegi masina/autocar ca modalitate de transport: Kulata-Promachonas.
[29 iunie 2020] GRECIA introduce formularul PLF de la 01 iulie
Pentru intrarea tuturor turistilor in Grecia, trebuie completat online formularul de localizare al pasagerilor (PLF), ce face parte din Protocolul Sosiri Grecia vară 2020, ca parte a măsurilor de prevenție împotriva răspândirii virusului Sars-COV-2.
Formularul de localizare a pasagerilor (Passenger Locator Form), se aplică turiștilor care intră pe teritoriul Greciei cu transport rutier, acvatic și aviatic.
Toți călătorii sunt obligați să completeze on-line PLF-ul, formularul este disponibil aici
Formularul se completează cu cel puțin 48 de ore înainte de a intra în Grecia, furnizând informații detaliate despre punctul de plecare, durata sejururilor anterioare în alte țări și adresa șederii în Grecia. După completare, veti primi un cod QR la ceva timp, in functie de momentul cand il veti completa. Uneori este trimis si cu 24 de ore inainte de plecare. Acest cod QR trebuie printat sau salvat pe telefon pentru a-l prezenta la controlul vamal.
Incepand cu data de 06.07.2020, pasagerii TREBUIE sa completeze OBLIGATORIU cu 48 ore inainte formularul ONLINE; nu mai este acceptata completarea formularului scris la fata locului in Grecia sau cu mai putin de 48h inainte de plecare.
Protocol pentru pasagerii care sosesc cu avionul
• Sosirea pasagerilor la poarta de sosire.
• Transfer catre zona în care se află personalul de screening și verificarea codului unic QR (răspuns rapid), fie în format electronic (QR pe care fiecare pasager îl primeste ulterior completarii PFL online, pe telefonul mobil) sau pe formularul QR tipărit.
• Personalul de screening direcționează pasagerii, în funcție de codul QR al acestora, fie către zona de verificare suplimentară screening, fie spre ieșire (zona de preluare a bagajelor și controlul documentului de identitate).
Până când rezultatele screeningului devin disponibile, pasagerii testați pentru SARS-CoV-2 (de către o echipă medical autorizată) sunt obligați să se auto-izoleze la adresa destinației finale, așa cum este declarat pe formularul de localizare al pasagerilor (PLF). După finalizarea testului screening, pasagerii sunt direcționați către ieșirea din aeroport.
Protocol pentru sosirea la frontierele terestre
• Sosirea persoanelor la punctul de control. Toate persoanele care intră în țară trebuie să prezinte completat formularul de localizare a pasagerilor (PLF).
• Se va verifica documentul de identitate și codul unic de răspuns rapid (QR) de catre controlul vamal fiecărei persoane, fie in format electronic ( tel. mobil) sau pe formularul QR tipărit.
• În funcție de codul QR, persoanele care sosesc în Grecia vor fi direcționate de către personalul de securitate, fie către zona de verificare suplimentară screening fie îngaduite să își continue călătoria până la destinația finală în Grecia, primind instrucțiuni utile în cazul în care apar simptome de infecție respiratorie, și recomandarea de a contaca imediat Organizația Naționala de Sănătate Publică (EODY).
Dacă persoanele care intra în Grecia intenționează să aibă multiple opriri (înnoptari în locații diferite) pe teritoriul grecesc, trebuie să declare acest lucru și să raporteze destinația inițială și itinerariul lor de călătorie pentru următoarele 7 zile. Unitățile sanitare mobile EODY (KOMY) vor funcționa continuu la punctele de control frontieră terestră.
Până când rezultatul screeningului devine disponibil, persoanele care sunt testate pentru noul coronavirus SARS-CoV-2 sunt obligate să se autoizoleze la adresa destinației finale, așa cum este declarat pe formularul de localizare al pasagerilor (PLF). Datele personei testate vor fi introduse în sistemul de informații electronic EODY, conectat la registrul COVID (pentru a facilita urmărirea contactelor în cazul în care cineva se dovedește pozitiv). După finalizarea testului screening, persoanei testate i se îngaduie accesul în țară, primind instrucțiuni cu privire la auto-izolare până la anunțarea rezultatelor screeningului.
[20 mai 2020] GRECIA - OFICIAL calatoriile in scop turistic permise incepand cu 15 iunie
In aceasta seara, autoritatile din Grecia au prezentat planul oficial pentru redeschiderea turismului.
Informatiile principale pentru cei care vor sa calatoreasca in scop turistic in Grecia:
Calatoriile cu masina - vor fi permise din 15 iunie 2020 oriunde in Grecia
Calatoriile cu avionul - din 15 iunie doar zborurile operate pe aeroportul din Atena, de la 01 iulie 2020 toate aeroporturile din tara.
In ambele cazuri nu va fi nevoie de teste medicale, cei care vor calatori cu masina nu vor avea nevoie de niciun test. Cei care vor calatori cu avionul, probabil se vor face teste rapide in aeroport.
[29 iunie 2020] Tunisia - redeschide granitele pentru calatoriile in scop turistic de la 01 iulie
Tunisia a anuntat ca va permite calatoriile in scop turistic incepand cu data de 01 iulie 2020. Romania se incadreaza pe lista tarilor portocalii, asta inseamna ca cei ce vor calatori din Romania catre Tunisia, vor putea intra, insa este nevoie sa prezinte un certificat de test COVID. Acesta trebuie eliberat de catre un laborator acreditat emise cu 72 de ore inainte de intrarea in tara. Testul poate fi facu cu maxim 120 de ore inainte de a intra in tara.
[08 mai 2020] TUNISIA - starea de urgență s-a ridicat la 3 mai
Zborurile comerciale din si spre Tunisia sunt acum suspendate. Momentan nu a fost anuntata oficial o data pentru reluarea acestor zboruri. Probabil ca incepand cu 15 iunie, dar vom reveni cu update.
Reducerea treptată a restricțiilor din 04 mai:
- 4 mai, faza 1: redeschiderea a până la 50% din activitățile comerciale, serviciile financiare și întreprinderile pentru unități care angajează mai mult de 10 persoane, servicii publice (municipalități și organe de justiție)
- 24 mai, faza 2: reluarea activităților menționate până la 75%, pe lângă redeschiderea cafenelelor, sălilor de ceai și a restaurantelor
- 4 iunie, faza 3: reluarea activităților de mai sus până la 100%, reluarea activităților culturale, rugăciuni colective, redeschiderea locurilor religioase și grădinițe.
Reluarea treptată a activităților universitare stabilite pentru 1 iunie. Purtarea măștilor de față va fi obligatorie în transportul în comun.
[24 iunie 2020] CROATIA - Reintroduce carantina obligatorie pentru 4 tari
Din 25 iunie, Croatia reimpune carantina de 14 zile, tuturor celor care intra in tara din Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord si Serbia
Croația va reintroduce carantina obligatorie de 14 zile pentru vizitatorii din Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord și Serbia, în urma creșterii noilor cazuri de coronavirus în săptămâna trecută, a declarat miercuri șeful sediului protecției civile.
În cadrul măsurii temporare care va intra în vigoare joi (25 iunie), vizitatorii - inclusiv deținătorii de pașapoarte croați - care sosesc din cele patru țări balcanice vor trebui să se auto-izoleze timp de două săptămâni, a declarat ministrul de interne, Davor Bozinovic.
Cei aflați în tranzit nu vor fi obligați să intre în carantină și nici vizitatorii din 10 state ale Uniunii Europene, printre care si Romania, pentru care Croația și-a deschis frontierele la 1 iunie.
Pentru turistii din Romania care vor calatori in Croatia, in urmatoarea perioada, pentru a evita carantina obligatorie impusa de autoritatie croate, este recomandat sa evite cele 4 tari mentionate, in drumul catre Croatia.
Sursa: Reuters.com
[18 mai 2020] CROATIA - calatoriile in scop turistic permise din 15 iunie
Ministrul croat al Sănătății, Gari Cappelli, a declarat într-un interviu acordat radiodifuzorului de stat HRT că turiștii din Slovenia vecină vor avea voie să treacă granița în următoarele zile, „pentru că situațiile noastre epidemiologice sunt similare”.
Turiștii germani, care frecventează multe insule ale Croației în Marea Adriatică, li se va permite să viziteze Croația cel târziu pe 15 iunie, a spus Cappelli.
Guvernul croat a negociat un acord cu Slovenia care va vedea turiștii sloveni scutiți de o carantină obligatorie de 14 zile după ce s-au întors din străinătate, dacă au venit din Croația. Cappelli a spus că se așteaptă ca în curând să ajungă tranzacții similare cu alte națiuni ale UE.
Tari unde poti calatori fara auto-izolare la intoarcere din 23 iunie
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a adoptat HOTARAREA nr. 31 din 22.06.2020 conform careia, dintr-o vacanta, ne putem intoarce linistiti acasa fara autoizolare.
Mai jos stipulam din HOTARAREA nr. 31 / 22.06.2020:
Pe baza analizei efectuate de Institutul National de Sanatate Publica, se aproba exceptarea de la masura de carantina / izolare doar pentru persoanele care sosesc in Romania din statele Uniunii Europene sau Spatiului Economic European dupa cum urmeaza:
Din 23 iunie, pe lista tărilor unde se exceptează măsura izolării la domiciuliu vor intra si: Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda si Franta. Inclusiv, zborurilor vor fi reluate din si catre aceste destinatii.
In concluzie, putem calatori in scop turistic, fara a fi nevoie de carantina/auto-izolare la intoarcerea in tara, in urmatoarele tari:
Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda si Franta, Andorra, Belgia, Danemrca, Isulele Feroe, Marea Britanie, Monaco, Polonia, Spania, Olanda, Vatican, Alegeria, Australia, Canada, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Thailanda, Tunisia, Uruguay
Către și dinspre aceste destinații se vor relua și cursele aeriene comerciale.
Observatie: Nu toate țările din această listă verde permit la rândul lor călătoriile in scop turistic pentru cetățenii din România. Finlanda, permite doar rezidentilor români intrarea in țară. Nu și al turiștilor din România. Din 22 iunie, Letonia și Estonia, reimpun obligația izolării pentru cetățenii români care vor intra în aceste țări.
Important: Pentru cei care calatorec in scop turistic in Bulgaria, la vama trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere: Descarca aici declaratia de intrare in Bulgaria
INSP a publicat lista acestor țări considerate „zonă verde” și precizează că toate celelalte țări sunt considerate „zone galbene”, existând astfel obligativitatea izolării la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste zone.
„Toate persoanele asimptomatice care sosesc dintr-o călătorie internaţională dintr-o țară care NU face parte din lista țărilor exceptate vor sta în izolare la domiciliu/carantină timp de 14 zile; izolarea se aplică tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă”, precizează INSP.
Lista actualizată cu aceste țări, unde există o răspândire limitată a noului coronavirus, se va publica în fiecare zi de luni, la ora 16:00, de către Institutul Național pentru Sănătate Publică. Astfel, săptămânal ar putea fi introduse țări noi pe această listă sau ar putea fi scoase dintre cele existente, în funcție de evoluția situației epidemiologice din țările respective.
Dacă o țară este scoasă de pe listă, cetățenii care revin în România vor trebui să stea în autoizolare, chiar dacă, la data când au plecat în respectiva țară aceasta era pe lista țărilor „sigure”, a explicat la Digi24 ministrul de interne, Marcel Vela.
Pe de altă parte, dacă cei care revin în România din străinătate au ca punct de plecare o țară „sigură”, dar în drumul către România tranzitează țări care nu sunt pe listă, ei nu vor trebui să stea în autoizolare când ajung la destinație.
[17 iunie 2020]
Zborurile spre Spania, Italia, Belgia, Olanda, Franța, Marea Britanie, Turcia au fost suspendate, conform cu Hotărârea de Guvern 30 din 16.06.2020, care vine să modifice și să completeze Hotărârea 394 din 18 mai 2020.
Restricțiile de zbor au fost prelungite până pe 17 iulie, adică pe toată perioada stării de alertă.
[09 iunie 2020]
Klaus Iohannis: "Măsuri de izolare la domiciliu și de autoizolare au ocupat un spațiu destul de amplu în discuția și analiza noastră. Este important ca ușor, ușor să renunțăm la unele dintre aceste măsuri, acolo unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem și noi să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic. Mai exact, unde numărul de îmbolnăviri este de sub 5 cazuri la milionul de locuitori în media ultimelor 14 zile."
Nu va mai fi obligatorie auto-izolarea la revenirea in tara din destinatii populare precum: Grecia, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Tunisia, Cehia, Austria, Slovacia, Ungaria, Cipru, Serbia, Albania, Germania (lista continua).
[15 iunie 2020] SPANIA - redeschide granitele din 21 iunie pentru cetatenii din UE
Sania îşi va redeschide la 21 iunie frontierele pentru cetăţenii din ţările din Uniunea Europeană, a anunţat premierul Pedro Sanchez, potrivit AFP.
La data de 21 iunie, anunţată duminică, se va încheia starea de alertă în Spania.
De asemenea, bazată puternic pe turismul străin, Spania și-a redeschis granițele, dar a impus un regulament obligatoriu de auto-carantină de 14 zile tuturor celor care ajung în țară.
Accesul a fost limitat și la cinci aeroporturi și opt porturi maritime. Noua regulă a intrat în vigoare vineri (15 mai) și va rămâne în vigoare pe durata stării de urgență a țării. În prezent, starea de urgență va expira pe 24 mai, dar se preconizează că va fi extinsă.
Cel mai probabil, calatoriile in scop turistic catre Spania, fara a mai fi nevoie de auto-carantina, se vor putea relua incepand cu 15 iunie.
[02 iunie 2020] BULGARIA - permite calatoriile in scop turistic, fara carantina, de la 01 iunie
Bulgaria elimina carantină obligatorie de 14 zile începând cu 1 iunie pentru călătorii din majoritatea țărilor Uniunii Europene, dar nu și pentru statele cu cele mai mari focare de coronavirus, a anunțat vineri guvernul.
Carantina va rămâne obligatorie pentru călătorii din Suedia, Belgia, Irlanda, Portugalia, Spania, Italia și Malta, precum și Marea Britanie, care se află într-o perioadă de tranziție după ieșirea din UE, conform unui ordin emis de ministrul Sănătății, Kiril Ananiev
Sursa: Reuters.com
[14 mai 2020] Bulgaria declară "stare de urgenţă epidemică" până pe 14 iunie
Măsura stării de urgenţă, înlocuită acum cu una de "urgenţă epidemică", impunea restricţii de călătorie, socializarea în spaţii publice, închiderea şcolilor, a restaurantelor şi barurilor.
Bulgaria a început să relaxeze aceste măsuri şi să permită călătoriile între localităţile din ţară, accesul la parcuri, dar le cere oamenilor să poarte măşti de protecţie în transportul public şi să păstreze distanţarea socială.
În prezent, Bulgaria interzice cetățenilor din toate țările din afara Uniunii Europene, precum și a multor state membre ale blocului cu focare grave de COVID-19, și necesită carantină de 14 zile pentru cei care au voie să intre.
Ca parte a planurilor de repornire a sectorului turistic, Bulgaria va purta discuții cu Grecia, Serbia și România vecine pentru a încerca să ajungă la un acord privind reducerea restricțiilor de călătorie, incepand cu data de 01 iunie.
Sursa: reuters.com
[12 mai 2020]
Un comunicat recent din partea holierilor bulgari, anunta ca primele hoteluri de pe litoralul bulgaresc se vor deschide incepand cu data de 15 mai (pe 13 mai se va ridica starea de urgenta in Bulgaria).
Fiecare hotel se va putea deschide pentru turisti, de indata ce-si vor putea indeplini noile norme privind siguranta turistilor impuse de autoritatile bulgare. Sunt hoteluri care se vor deschide din 15 mai, altele de la 01 iunie, 15 iunie, iar altele de la finalul lunii iunie.
In cazul in care planuiti o calatorie in scop turistic in statiunile din Bulgaria, verificati cu operatorul turistic data de deschidere a hotelului dorit. Daca aveti deja o rezervare cu intrare in luna iunie, verificati statusul acesteia impreuna cu agentia/hotelul.
UPDATE [07 mai 2020] - Nu sunt impuse restrictii de calatorie la granita cu Bulgaria pentru turistii romani. Insa, daca vei calatori inainte de 13 mai, va trebui sa intri in carantina, Bulgaria fiind sub stare de urgenta pana la data de 13 mai. Calatoriile in scop turisticvor fi permise, daca hotelul este deschis. Pentru ca hotelurile sa fie deschise, acestea trebuie sa indeplineasca anumite reguli impuse de autoritatile bulgare. Odata indeplinite, hotelul poate fi deschis. Prin urmare, sunt hoteluri care vor deschide la 01 iunie, altele la 10 iunie, samd. Este important sa verificati cu hotelul/furnizorul serviciilor daca hotelul va fi deschis in perioada rezervarii.
Bulgaria se afla in stare de urgenta pana la data de 13 mai 2020.
Nu exista restrictii de calatorie pentru cetățenii țărilor UE sau Schengen (Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia sau Suedia).
Insa, in acest moment toți călătorii, indiferent de naționalitate, sunt supuși unei carantine obligatorii de 14 zile daca vor intra in tara pana la data de 13 mai 2020.
Relaxarea restricțiilor:
Un proiect de lege pentru a prezenta o ridicare a stării de urgență este gata să fie prezentat pe 4 mai
Din 4 mai, activitățile individuale de sport în aer liber au voie să reia, dar nu și competiții.
De la 6 mai, autoritățile intenționează să ridice interdicția persoanelor care călătoresc în afara comunităților lor locale. Punctele de control care controlează călătoriile interioare sunt probabil eliminate din această dată, deși guvernul trebuie să fie confirmat încă de momentul potrivit.
În următoarele zile, autoritățile vor anunța un plan de redeschidere pentru hotelurile, plajele, restaurantele și barurile în aer liber, în urma inspecțiilor efectuate de inspectoratele regionale de sănătate și de agenția de siguranță alimentară.
[02 iunie 2020] CEHIA - se deschide in scop turistic din 15 iunie
Din 15 iunie, Republica Cehă va permite deplasarea fără restricții sau necesitatea unui test COVID-19 în 19 țări „sigure” care includ Bulgaria, Estonia, Finlanda, Croația, Islanda, Cipru, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Ungaria, Germania, Norvegia, Polonia, Austria, România, Grecia, Slovacia, Slovenia și Elveția.
Sursa: news.expats.cz
[11 mai 2020]
Czech Airlines, reia operațiunile pe rutele sale între Praga și orașele selectate, după mai bine de o lună și jumătate de întrerupere temporară a serviciilor.
Amsterdam, Frankfurt, Paris și Stockholm sunt printre primele destinații către care vor pleca aeronavele de la Praga în această lună.
Începând cu 24 mai 2020, transportatorul intenționează să reia operațiunile pe ruta sa de la Kiev, cu zborurile Odessa urmând a doua zi, cu condiția ca restricțiile obligatorii de carantină să fie încheiate în Ucraina, așa cum este programat în prezent.
Pe 25 mai 2020, zborurile către București, România, vor fi de asemenea reluate.
Reînnoirea treptată a operațiunilor pe rute se realizează în conformitate cu normele și reglementările în vigoare și înlăturarea restricțiilor valabile în prezent în țările respective. Drept urmare, pot fi modificări suplimentare la programul de zbor.
Biletele pentru mai și iunie, precum și datele ulterioare pentru destinații suplimentare pot fi deja rezervate.
Restricții internaționale:
Reintroducerea temporară a închiderilor de frontieră cu Austria și Germania s-a prelungit până la cel puțin 15 mai.
La 27 aprilie, autoritățile au anunțat extinderea interdicțiilor de intrare. Politica actualizată oferă celor cu un motiv întemeiat să intre în țară capacitatea de a face acest lucru, în condițiile în care furnizează o testare PCR.
Se fac excepții pentru:
Posesorii de permise de ședere permanente sau de lungă durată (mai mult de 90 de zile);
Cetățenii UE care călătoresc în Republica Cehă pentru afaceri;
Studenții universităților UE în anumite condiții (a se vedea site-ul Ministerului de Interne pentru detalii);
Cetățenii țărilor terțe care lucrează în sectoarele cheie (a se vedea site-ul web pentru detalii)
Persoanele care tranzitează Republica Cehă în țările de origine;
Lucrătorii transfrontalieri care trebuie să depună toată documentația relevantă la trecerea frontierei naționale și să furnizeze un test negativ pentru COVID-19 la fiecare 14 zile pentru a putea intra în țară.
Guvernul a ridicat interdicția asupra mișcărilor neesențiale și a călătoriilor în străinătate. Acest lucru se aplică numai cetățenilor cehi și rezidenților care doresc să părăsească țara; turismul în țară nu este permis încă din cauza stării de urgență în curs.
La întoarcerea din străinătate, va trebui să producă un certificat negativ pentru COVID-19 (testul nu trebuie să depășească patru zile) sau auto-carantină pentru o perioadă de 14 zile. Străinii care sunt scutiți de restricții de intrare sunt, de asemenea, obligați să prezinte un certificat valabil sau o auto-carantină.
[28 mai 2020] ROMANIA - de la 1 iunie liber la calatorii
De la 1 iunie se poate iesi din localitate oriunde fara declaratie, se deschid terasele si plajele. Va fi reluat transportul internațional rutier și feroviar. Zborurile, probabil vor fi permise din 15 iunie.
Klaus Iohannis: De la 1 iunie se deschid terasele și plajele. Nu va mai fi nevoie de declarație pentru a ieși din localitate
Sursa: Digi24.ro
[18 mai 2020] ITALIA - se deschide pentru turisti din 03 iunie
Incepand cu data de 03 iunie, toate calatoriile in scop turistic in Italia vor fi permise. Nu va fi nevoie de a ramane in carantina pentru niciun cetatean al tarilor membre UE care va intra in Italia.
Sursa: Deutsche Welle
[18 mai 2020] CROATIA - calatoriile in scop turistic permise din 15 iunie
Ministrul croat al Sănătății, Gari Cappelli, a declarat într-un interviu acordat radiodifuzorului de stat HRT că turiștii din Slovenia vecină vor avea voie să treacă granița în următoarele zile, „pentru că situațiile noastre epidemiologice sunt similare”.
Turiștii germani, care frecventează multe insule ale Croației în Marea Adriatică, li se va permite să viziteze Croația cel târziu pe 15 iunie, a spus Cappelli.
Guvernul croat a negociat un acord cu Slovenia care va vedea turiștii sloveni scutiți de o carantină obligatorie de 14 zile după ce s-au întors din străinătate, dacă au venit din Croația. Cappelli a spus că se așteaptă ca în curând să ajungă tranzacții similare cu alte națiuni ale UE.
[18 mai 2020] GERMANIA - calatoriile in scop turistic permise din 15 iunie
Ministerul de Interne a declarat miercuri că unele treceri de frontieră cu vecinii Austria, Elveția și Franța vor începe deschiderea sâmbătă (16 mai) în condiții strict controlate.
Incepand cu 15 iunie Germania va redeschidte total granițele pentru călătoriile dintre tarile UE.
Germania va ridica, de asemenea, sâmbătă controalele de frontieră stricte cu Luxemburg. S-a ajuns la o înțelegere similară cu Danemarca, deși încă nu a fost anunțată o dată.
Sursa: Deutsche Welle
[07 mai 2020]
Guvernul German extinde restrictiile de călătorie „până la o notificare ulterioară”, dar cel puțin până la 14 iunie. "Încă nu am ajuns la punctul în care putem recomanda călătoriile fără griji", a declarat miercuri ministrul de externe, Heiko Maas, care a adăugat că, prin urmare, este necesar să se extindă avertismentul de călătorie la nivel mondial până la jumătatea lunii iunie.
Potrivit Biroului de Externe, sunt încă de așteptat restricții drastice asupra traficului aerian internațional și a interdicțiilor de intrare la nivel mondial sau a reglementărilor de carantină.
Sursa: thelocal.de
[18 mai 2020] FRANTA - Palatul Élysée anunță că nu va exista carantină pentru persoanele din UE
Sosirile în Franța din zona de frontieră Schengen, care include Elveția, vor fi scutite de carantină.
Franța își va păstra în continuare granițele inchise în cea mai mare parte până la 15 iunie, cu excepția persoanelor care au nevoie să călătorească și să plece frecvent pentru muncă.
Franța nu va impune carantina "nici unei persoane, indiferent de naționalitatea ei, care provin din Uniunea Europeană, din zona Schengen sau din Regatul Unit", a anunțat duminică Palatul Elysée.
Fără carantină obligatorie pentru toate persoanele „din Uniunea Europeană, din zona Schengen sau din Marea Britanie”. Acesta este anunțul făcut duminică, 3 mai, de președinția franceză. Cu o zi înainte, ministrul Sănătății Olivier Véran afirmase, totuși, că măsurile de carantină, prevăzute în proiectul de lege privind extinderea stării de urgență pentru sănătate, se vor aplica „persoanelor care intră pe teritoriul național sau care sosesc în un teritoriu de peste mări ". Sursa france24.com
[18 mai 2020] AUSTRIA - permite calatoriile in scop turistic din 15 iunie
Viena a dat, de asemenea, data de 15 iunie ca dată oficială pentru redeschiderea frontierelor inter-UE ale țării - dar a redeschis miercuri două treceri în Ungaria din cauza dificultăților cu care se confruntă persoanele care locuiesc pe o parte a frontierei, dar lucrează pe cealaltă.
Austria a deschis, de asemenea, vineri granița cu un trafic din Germania. Turismul alpin austriac se bazează foarte mult pe vizitatorii germani, deoarece stațiunile montane sunt foarte populare cu vecinii.
[08 mai 2020]
Calatoriile terestre
Călătorii care doresc să intre printr-o frontieră terestra, trebuie să aibă un certificat medical pentru a intra.
Certificatul trebuie: să indice că călătorul nu este afectat de COVID-19; să fie datat cu cel mult patru zile înainte de sosire; și să fie în engleză, franceză, germană sau italiană.
Excepții de la interdicție sunt: cetățeni austrieci, rezidenți, persoane care tranzitează prin Austria fără oprire, trafic comercial și vehicule de urgență. Autoritățile sanitare pot impune examene de sănătate oricărei persoane care intră sau călătoresc prin Austria.
Verificările sanitare au loc la frontierele cu Republica Cehă, Germania, Italia, Liechtenstein, Slovenia și Elveția; numai trecerile de frontieră limitate/monitorizate sunt deschise.
Controalele de frontieră internă în spațiul Schengen cu aceste țări vor rămâne în vigoare până la 31 mai.
Calatoriile aeriene
Cetățenilor non-Schengen / UE li se interzice intrarea în Austria pe calea aerului din afara spațiului Schengen.
Regula nu se aplică personalului diplomatic, angajaților organizațiilor internaționale, membrilor familiei lor care trăiesc în aceeași gospodărie și lucrători umanitari.
De asemenea, sunt exceptate profesioniștii din domeniul sănătății și medicale, pasageri de tranzit, transporturi comerciale, lucrători sezonieri (în sectorul agricol și forestier), membri ai familiei cetățenilor austrieci (și ai UE / SEE / CH) care locuiesc în aceeași gospodărie și deținători ai unei vize D sau permis de ședere eliberat de Austria.
Cetățenii țărilor terțe exceptate, precum și cei care sosesc cu avionul din interiorul spațiului Schengen vor avea voie să intre în Austria numai după prezentarea certificatului medical menționat anterior.
Celor care nu au certificat li se va refuza intrarea sau vor fi supuși carantinei obligatorii.
Cetățenii austrieci / UE / SEE / CH și membrii familiei lor care locuiesc în aceeași gospodărie, precum și deținătorii unei vize D sau ai unui permis de ședere eliberat de Austria care intră în Austria pe calea aerului din afara spațiului Schengen, vor fi supuși unui 14- carantină de zi acasă, cu excepția cazului în care plecarea imediată a acestora în altă țară (de exemplu cu mașina sau trenul) este asigurată sau furnizează certificatul medical menționat anterior.
Călătorii care sosesc pe aeroportul din Viena care nu au certificatul medical de mai sus pot efectua un test biologic molecular COVID-19 și să obțină rezultatul în două-trei ore.
Acest lucru le va permite să evite confruntarea cu carantina, în cazul unei călătorii de afaceri sau urgente în țară. Testul disponibil la testele aeroportului a costat 190 de euro (209 USD). Pasagerii care pleacă din Viena pot, de asemenea, să-l ia pentru a demonstra că sunt fără virus la destinație.
Zborurile din / din China, Franța, Iran, Italia, Olanda, Rusia, Coreea de Sud, Spania, Elveția, Regatul Unit și Ucraina au fost suspendate.
Toate serviciile feroviare de călători către / dinspre Italia, Republica Cehă, Slovacia și Elveția au fost suspendate până la cel puțin 22 mai. Traficul de trenuri între Austria și Germania este restricționat și oprit între Tirol și Germania.
Austrian Airlines a prelungit suspensiile de zbor până la 31 mai.
Wizz Air a reluat zboruri limitate din Viena, care deservesc 20 de destinații, inclusiv spre Portugalia, Germania, Grecia și Norvegia. Alte destinații din luna mai vor include Italia și Spania, dacă situația sanitară o va permite.
[14 mai 2020] Noile reguli pentru pasageri impuse pe Aeroportul Otopeni, dupa 15 mai
Incepand cu 15 ma,i pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti se vor impune anumite masuri pentru protectia pasagerilor si a personalului.
- La sosirea la aeroport, debarcarea pasagerilor se va face la distanță față de terminal, aceștia urmând a fi dirijați direct către corturile de așteptare. Întreg traseul pasagerilor este marcat în mod vizibil.
- Stația de autobuz și peronul de debarcare din taxi/autoturism au fost repoziționate. Accesul autoturismelor în parcarea Plecări se face, de asemenea, pe un flux modificat. Acestea sunt semnalizate în mod vizibil. Atenție, din cauza lucrărilor la conexiunea feroviară cu Gara de Nord, circulația în zona aeroportului este în continuare deviată!
- Permanent, sunt obligatorii atât purtarea măștii de protecție, cât și păstrarea unei distanțe fizice de 1 metru față de cei din jur.
- De la corturi către terminalul de pasageri se va pleca în grupuri organizate de către angajații aeroportului, în funcție de destinație și ora programată a cursei.
- În terminalul de pasageri este permis accesul doar pentru pasagerii care sosesc în mod organizat, venind de la corturile de așteptare. Pentru păstrarea distanței de 1 metru, vor fi respectate indicațiile autocolantelor amplasate pe pardoseală.
- În zona publică a terminalului de pasageri nu este permisă staționarea. În acest sens, au fost eliminate toate banchetele din zonă.
- După efectuarea formalităților de check-in, pasagerii vor urma fluxul obișnuit, păstrând distanța de 1 metru față de cei din jur. Purtarea măștii este obligatorie inclusiv la efectuarea formalităților de acces și la controlul de securitate.
- În zona de îmbarcare este asigurat spațiul necesar păstrării distanței de 1 metru față de cei din jur.
- Autobuzele de transfer la/de la avion vor fi ocupate la maximum 50% din capacitate.
- Îmbarcarea în aeronavă se va face începând cu rândul cel mai îndepărtat față de ușa avionului. Debarcarea se va face începând cu rândul de lângă ușă.
- Fluxul de sosiri nu se modifică, fiind însă interzis accesul în terminal al altor persoane decât pasagerii. Râmân valabile obligativitatea purtării permanente a măștii de protecție, precum și păstrarea unei distanțe de 1 metru față de cei din jur.
- Pentru motive justificate (acces la grupurile sanitare, supermarket, achiziție de bilete de avion etc.), va fi permis accesul în terminal și pentru alte persoane decât pasagerii.
- Pe întreg fluxul de pasageri plecări/sosiri sunt amplasate dispensere cu soluții dezinfectante - recomadăm utilizarea acestora în special după efectuarea controalelor. Infrastructura de terminal din zonă este dezinfectată de minimum 10 ori/zi.
[12 mai 2020] CROATIA - Restrictii de calatorie pentru cetatenii straini pana la 15 iunie
In Croatia, nu a fost impusa starea de urgenta. In acest moment, restrictiile au fost ridicate aproape in totalitate, iar hotelurile sunt deschise sau urmeaza sa fie deschise. Inclusiv, cafenele, baruri, muzee, obiective turistice, etc.
Totusi, Croația restrictioneaza intrarea tuturor călătorilor straini, cu excepția cetățenilor croați și a rezidenților naționali străini care se întorc acasă, cetățeni străini care pleacă în țările lor de origine, diplomați, forțe de ordine, lucrători medicali, expedieri controlate de mărfuri și altele, de la caz la caz. Această restricție de intrare este în vigoare până la 15 iunie.
Croația și-a închis granițele pentru cetățeni străini, cu excepții limitate până pe 15 iunie. Pana la data de 15 iunie, Croatia poate fi tranzitata de calatori spre locul de destinatie.
Dacă vi se permite intrarea, orice cetățeni străini, care călătoresc în Croația, li se poate cere să se auto-izoleze sau să petreacă 14 zile în unitățile oficiale de carantină ale guvernului.
Plasarea în carantină este în detrimentul călătorului. Măsurile de auto-izolare sau carantină nu se aplică persoanelor care tranzitează Croația. Dacă treceți
Croația într-o țară vecină, trebuie să aveți dovezi privind statutul și eligibilitatea dvs. pentru a intra în țara respectivă înainte ca Croația să vă permită intrarea în tranzit.
[11 mai 2020] TURCIA - cand putem calatori in Turcia?
Turcia stabilește măsuri de precauție împotriva virusului, si se pregătește pentru revenirea turistică
Pas cu pas, oamenilor li se va permite treptat să călătorească în țară începând de la sfârșitul lunii mai, a declarat Esroy pentru o transmisiune în direct a CNN Türk. În iunie, zborurile internaționale vor începe treptat, a adăugat el. Calatoriile terestre vor fi permise in prima parte a lunii iunie.
Guvernul a dezvoltat un program de certificare pentru hoteluri și restaurante care vor fi supuse unor reglementări stricte, a spus Esroy. Programul are 132 de criterii, inclusiv asigurarea respectării reglementărilor de igienă și practicarea distanțării sociale.
Membrii personalului trebuie, de asemenea, să fie instruiți în măsuri de prevenire a răspândirii infecției
Ministrul culturii și turismului din Turcia a spus că sezonul turistic al Turciei este de așteptat până la sfârșitul lunii mai.
Mehmet Nuri Ersoy a spus: „Sperăm că vom vedea că activitățile turistice vor începe din nou în timpul Sărbătorii de la Ramadan”.
Ministrul a mai menționat că se așteaptă ca programele de zbor să revină la normal până la sfârșitul lunii iunie, după ce companiile aeriene au anulat majoritatea zborurilor pentru a stopa răspândirea coronavirusului.
Ersoy a spus că probabil că traficul aerian din Asia va fi deschis mai întâi, urmat de Rusia, apoi de Balcani și Europa. Prin urmare, putem spera la calatorii in Turcia in scop turistic, incepand cu finalul lunii iunie.
Sursa: chroniclelive.co.uk
[06 mai 2020] CIPRU - cand se va deschide pentru turisti?
Ministrul adjunct al turismului din Cipru, tare care a inregistrat un număr relativ redus de cazuri de coronavirus, în total 874 (la data de 4 mai), spune că țara se va deschide pentru turisti incepand cu 15 iunie.
Savvas Perdios a declarat pentru Sun Online Travel: „Rezultatele au fost foarte bune in legatura cu masurile aplicate in combaterea pandemiei. Iar acum, ca parte a acestei strategii de ieșire, suntem pregătiți pentru deschiderea completă a insulei ca destinație turistică la jumătatea lunii iunie. Aceasta este viziunea."
[06 mai 2020] EGIPT planul de masuri privind redeschiderea turismului
Autoritatile Egiptene, permit hotelurilor să se redeschidă pentru turiștii autohtoni, cu condiția ca acestea să funcționeze cu o capacitate de cel mult 25% până la sfârșitul lunii mai și să pună în aplicare o serie de alte măsuri de sănătate pentru a se proteja de noul coronavirus, a declarat cabinetul primului ministru.
Pentru ca hotelurile să reia operațiunile trebuie să aibă o clinică cu un medic rezident, să efectueze regulat teste de temperaturi turistilor, și să instaleze echipamente de dezinfectare, a declarat cabinetul primului ministru, într-un comunicat de presa.
Oaspeții trebuie să fie înregistrați online, iar lucrătorii trebuie să fie supuși unor teste rapide de coronavirus la intrarea în stațiuni, în timp ce etajul unui hotel sau o alta cladire separata, va trebui să fie atribuita ca zonă de carantină pentru cazurile potentiale de coronavirus pozitive sau suspectate.
De la 1 iunie, hotelurilor li se va permite să lucreze cu o capacitate maximă de 50% din gradul de ocupare, a spus cabinetul.
Stațiunile nu au voie să găzduiască nunți sau petreceri, să organizeze activități de divertisment sau să ofere bufeturi deschise. Restaurantele hotelului vor depinde în schimb de meniuri prestabilite și spații mai largi între mese.
De la data de 01 iulie, se asteapta o revenire pe scara mai larga vis a vis de gradul de ocupare al hotelurilor. Premierul Mostafa Madbouly a spus că țara va începe să revină la viața normală treptat după sarbatoarea Ramadanului.
Sursa:Skift
[06 mai 2020] PORTUGALIA se deschide total de la 1 iunie!
Restricții internaționale:
Toate legăturile terestre, aeriene și maritime cu Spania sunt suspendate până la cel puțin 15 mai.
Călătoria interioară în Portugalia va fi posibilă numai pentru cetățenii, rezidenții și lucrătorii portughezi.
Trecerea de frontieră va fi posibilă numai în nouă localități (Valença, Quintanilha, Vilaverde (regiunea Norte), Vilar Formoso, Termas de Monfortinho, (regiunea Centro), Marvão, Caia, Vilaverde de Ficalho (regiunea Alentejo), Vila Real de Santo António ( Regiunea Algarve).
În spațiul Schengen, Portugalia și-a extins introducerea temporară a tuturor controalelor de frontieră internă până la 5 mai.
Accesul în aeroporturile portugheze este permis doar pasagerilor care au dovada plecării în aceeași zi. Biletele nu pot fi cumpărate în cabinele aeriene ale aeroportului.
Pasagerii navelor de croazieră care nu sunt resortisanți sau rezidenți portughezi nu au voie să debarce în porturile portugheze. Pasagerii pot debarca doar pentru a se întoarce în țara de origine și după ce au completat o autocarerantă de 14 zile la bord, începând cu ziua în care nava a intrat în apele teritoriale portugheze.
Toți cetățenii care ajung în raionul Faro din străinătate trebuie să fie supuși unei carantine de 14 zile.
Restricții interne:
Majoritatea unităților neesențiale rămân închise.
Adunarea a mai mult de cinci persoane este interzisă, cu excepția persoanelor din aceeași gospodărie. De la 4 mai vor fi interzise adunările a peste 10 persoane.
Școlile și universitățile sunt închise până la o notificare ulterioară.
Toți străinii cu cereri de rezidență pendinte vor fi tratați ca rezidenți permanenți până la cel puțin 1 iulie.
Relaxarea restricțiilor
Stare de urgență s-a încheiat pe 2 mai.
Restricțiile vor fi ridicate treptat la fiecare 15 zile începând cu 4 mai.
Autobuzele publice vor relua operațiunile, însă utilizarea măștilor de față pe transportul public va fi obligatorie.
Un număr de unități neesențiale, inclusiv magazine mici de cartier, coafoare, ghișee pentru clienți și birouri fiscale, vor fi autorizate să se redeschidă. Sporturile individuale din afara vor putea de asemenea relua.
Începând cu 18 mai, mai multe unități neesențiale, inclusiv unele școli, magazine mai mari, restaurante, hoteluri, muzee și cafenele, li se va putea redeschide capacitatea redusă.
Începând cu ultimul weekend al lunii mai, restricțiile la adunările religioase pot fi ridicate, iar meciuriloe de fotbal pot fi jucate fara spectatori.
De la 1 iunie se așteaptă o revenire totală la viața de dinainte!
Sursa: The Telegraph
[02 mai 2020] ALBANIA - Restrictii de calatorie
Restrictii internationale:
Toate zborurile către și de la aeroportul Tirana sunt suspendate, cu excepția zborurilor umanitare ale Air Albania către și dinspre Istanbul.
Toate feriboturile spre / dinspre Italia de Nord și toate zonele roșii rămân suspendate.
Toți călătorii care intră în țară care au călătorit în regiunile OMS cu risc ridicat pentru COVID-19 în cele 14 zile anterioare sosirii au primit ordin să se auto-carantineze timp de 14 zile. Toți călătorii din Italia au interdicție de intrare până la o notificare suplimentară.
Există controale sanitare la toate controalele de frontieră (terestre, aeroporturi, porturi).
Toate frontierele terestre sunt închise, cu excepția transportului de mărfuri cu țările vecine.
Planul de relaxare a restricțiilor
Centrele comerciale, saloane de infrumusetare și stomatologii se vor redeschide, iar persoanelor li se va permite să circule cu mașina, începând cu 11 mai.
Barurile și restaurantele se vor deschide, dar vor servi doar în spațiile lor în aer liber, respectând distanțarea socială până la ora 17.30, începând cu 19 mai.
Liceele vor fi deschise începând cu 18 mai și 5 iunie pentru studenții absolvenți. Nu mai mult de 15 elevi pe clasă
Pana in acest moment, nicio informatie oficiala despre redeschiderea hotelurilor pentru turstii straini.
[01 mai 2020] MUNTENEGRU - Planul de măsuri privind ridicarea restrictiilor
Guvernul Muntenegrului intenționează să redeschidă începând cu 18 mai hoteluri și restaurante închise de restricțiile de coronavirus introduse luna trecută, a declarat premierul Dusko Markovic.
"Pe 18 mai vom pune în funcțiune hoteluri, restaurante, cafenele, cluburi și credem că în acest fel începem să readucem la viață întreaga țară", a declarat Markovic într-o declarație a guvernului marți.
"Înțelegem că există o campanie pentru deschiderea frontierelor între Croația, Austria, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria. Dacă se întâmplă asta, Muntenegru va profita de această oportunitate. Mai ales că suntem într-adevăr o țară sigură în ceea ce privește epidemia, "a remarcat el
Sursa: seenews.com
[01 mai 2020] Emirarele Arabe Unite - Restrictii de calatorie
Restricții internaționale:
Tot traficul aerian internațional rămâne suspendat până la o notificare ulterioară; interdicția se aplică și zborurilor de tranzit prin Abu Dhabi și Dubai.
Restrictii la intrare in Emirate
Autoritățile au implementat restricții de intrare pentru cetățenii non-EAU, inclusiv rezidentii străini care dețin vize de reședință valabile care se aflau în prezent în țară și cetățenii Consiliului de Cooperare din Golf (CCG). În timp ce rapoartele mass-media locale indică faptul că unele excepții au fost făcute de la caz la caz, de la intrarea în vigoare a restricțiilor, Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Emiratele Unite a solicitat acestor persoane să ia următoarele măsuri:
Călătorii care se află în prezent în țara lor de origine ar trebui să contacteze misiunea diplomatică din Emiratele Arabe Unite din țara respectivă pentru sprijinul necesar și să-și eficientizeze întoarcerea în Emiratele Arabe Unite.
Călătorii care sunt în prezent în afara Emiratelor Arabe Unite pentru afaceri trebuie să ia legătura cu angajatorii din Emiratele Arabe Unite, precum și cu misiunea diplomatică din Emiratele Arabe Unite în țările gazdă pentru sprijinul necesar și pentru a facilita revenirea lor în Emiratele Arabe Unite.
Călătorii care sunt în vacanță ar trebui să contacteze misiunea diplomatică din Emiratele Arabe Unite în țările gazdă, pentru sprijinul necesar pentru a facilita revenirea lor în Emiratele Arabe Unite.
Oficialii de pe aeroportul Abu Dhabi au spus că toate zborurile operează prin terminalul 1 al instalației până la o notificare ulterioară.
Suspendarea zborurilor
Compania aeriană Dubai Emirates operează zboruri de pasageri limitate către Australia, Canada, Hong Kong (China SAR), Japonia, Malaezia, Filipine, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Elveția, Thailanda, Marea Britanie și SUA.
Transportatorii din Dubai FlyDubai și Abu Dhabi, Etihad Airways, au de asemenea suspendate sau modificate rutele către și dinspre aeroporturile din Emiratele Arabe Unite.
Etihad și Emirates au recompensat un număr limitat de zboruri către un număr restrâns de destinații. Un număr limitat de zboruri de ieșire operează pentru repatrierea rezidentilor din Emiratele Arabe Unite.
Alte masuri:
Persoanele trebuie să poarte măști și să mentina distanța socială atunci când sunt în public. Infracțiunile sunt pedepsite prin acțiune în justiție.
Plajele, cinematografe, parcuri publice și piscine, vor ramane inchise până la o notificare ulterioară;
Vizele de rezidență și ID-ul Emirates vor fi prelungite automat cu trei luni gratuit (doar pentru cei a căror viză și ID au expirat de la 1 martie).
În emiratul Dubai, o directivă de 24 de ore rămase acasă a fost anulată. Începând cu 24 aprilie, aceasta a fost relaxată să coincidă cu Ramadanul - rezidenții sunt acum autorizați să circule între 06.00 și 22.00 fără adeverinta; restricțiile de circulație între orele 22.00 și 06.00 rămân în vigoare și singurele excepții sunt pentru urgențe medicale.
Restaurantele, centrele comerciale și alte puncte de vânzare cu amănuntul sunt deschise între orele 06.00 și 22.00.
Se pare că și alte emirate rămân sub regimul inițial de 20.00 până la 06.00, inclusiv Abu Dhabi. Sunt exceptate călătoriile pentru achiziționarea de alimente și medicamente și lucrătorii esențiali.
Orice cetățean / rezident care beneficiază de zbor de repatriere va respecta o carantină la domiciliu obligatoriu de 14 zile.
Amenzile pot fi emise pentru cei suspectați de a răspândi informații despre COVID-19, care contrazic declarațiile oficiale, precum și de a neglija cerințele de distanțare socială, conducerea cu mai mult de trei persoane într-un vehicul și participarea la adunări sociale.
Sursa principala: pandemic.internationalsos.com
SOURCE AND TAGS