Top 15 locuri de vizitat în Albania, stațiuni si plaje superbe pe care nu trebuie să le ratezi

  • 20 noiembrie 2020

Ce poți vizita în Albania


Albania este o țară care propune o mulțime de atracții turistice pentru cei care îndrăgesc natura sălbatică și farmecul aerului mediteranean. 

Este o țară a peisajelor contrastante, de la litoralul superb la construcții abandonate în mijlocul câmpurilor, cetăți, castele și fortificații. 

Zona satelor este în mare parte nepătrunsă de curentul modern, iar în spatele plajelor pot fi admirați munții înalți cu aspect dramatic.


Albania nu seamănă cu nicio altă destinaţie și îți oferă sentimentul că natura e nealterată şi respectată. Albania este, totodată, o detinație care aduce un plus de intimitate şi linişte. 




Fiind aproape de România, cu tarife mult mai mici comparativ cu alte destinații, este exact vacanța de care ai nevoie.


Stațiuni și locuri de vizitat in Albania




1. Berat - orașul celor o mie de ferestre

Este un oraș din centrul Albaniei de sud și capitala regiunii cu acelaşi nume. Are ieșire la râul Osun şi este perfect situat la marginea munţilor Tomorri. 

A fost construit sub forma unei cetăți ridicate pe deal unde mai poate fi găsit și astăzi castelul original ce poartă numele Kalaja. În 1961 Berat a fost ales „orașul muzeelor”, motiv pentru care reprezintă o destinație perfectă pentru iubitorii de istorie și cultură - Rezervă cazare în zonă





Orașul cu moscheele și bisericile sale vechi este una dintre cele mai importante atracții turistice ale țării. Centrul istoric al localității a fost inclus în anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.


Cel mai vechi obiectiv din Berat este Cetatea Berat, o fortăreaţă impresionantă construită pe un deal stâncos.  Alte obiective turistice din înprejurimi includ: Muzeul Etnografic, Muzeul Combinatului Ikonografik Onufri, Satul Gorica,  Muntele Tomorri, Moschea Roşie şi Râul Osum.



2. Apollonia - un oraș istoric impresionant

Apollonia este un oraș vechi colonie greacă și fostă episcopie din Iliria, situat pe malul drept al râului Aous (Vjosa actuală). 

Ruinele sale, situate în regiunea Fier, lângă satul Pojani (Polina) sunt în continuare impresionante și spun povestea gloriei originale.





De la Berat la Apollonia sunt aproximativ 56 km. Acest loc istoric este foarte impresionant, iar priveliștea din vârful dealului chiar merită văzută. Biblioteci, temple, teatre și alte clădiri pot fi vizitate, precum și arcul triumfal și conacele prăbușite. 


Parcul arheologic se întinde pe câteva hectare și exprimă eforturile cercetărilor arheologice făcute care au vizat delimitarea incintei orașului, a părților centrale, unde se găsesc edificiile principale: templele, Acropolele, amfiteatrul, biblioteca, edificii publice, o fântână monumentală, băi publice, cisterna orașului.



3. Durrës - un oraș  portuar versatil

Este un oraș în partea de vest a Albaniei și cel mai important port din țară. Durres este unul dintre centrele turistice ale țării și, în afară de cultură și istorie, te mai poți bucura aici de plajele minunate. Este al doilea oraş ca mărime din Albania - Rezervă cazare în zonă







Deși are la activ o istorie efervescentă și sângeroasă în tot felul de evenimente care s-au succedat de-a lungul timpului, Durres are o strălucire aparte. 

Orașul este colorat în nuanțe vesele și plin de moștenire romană și bizantină. Puteți descoperi aici rămășițele celui mai mare amfiteatru din Albania. 



4. Gjirokastra - orașul pietrelor sau ”Sighişoara Albaniei”

Este un oraș situat în partea sudică a Albaniei. Centrul istoric al localității a fost inclus în anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Motivul este stilul său arhitectural unic pe care majoritatea clădirilor îl afișează.

Principala caracteristică a oraşului Gjirokastra este utilizarea intensivă a pietrei în construirea caselor care arată ca niște fortărețe mici și străzile pietruite care duc la Bazar.






Castelul Gjirokastra este primul obiectiv de vizitat când ajungeţi aici, fiind situat pe un deal deasupra oraşului, iar în incinta lui veţi găsi Muzeul Oraşului, unde se pot afla informaţii despre istoria oraşului.

Alte obiective de vizitat sunt: Bazarul Vechi, Casa Tradiţională Zekate şi, bineînţeles străduţele mici cu piatră cubică. Orașul mai este cunoscut și pentru arta sa culinară. 



5. Kruja - capitala veche a Albaniei

Kruja este un oraș istoric așezat în partea munților Skanderberg, situat la aproximtaiv 30 km de Tirana. 

Numele și importanța orașului sunt strâns legate de cei 25 de ani de activitate ai eroului național, Skanderbeg, care în secolul al XV-lea a făcut din Kruja un bastion al rezistenței fără compromisuri împotriva otomanilor.

Micul oraș are un fundal istoric impresionant și poate fi vizitat în doar o zi, o excursie pe care o poți face din capitala Tirana sau din Durres - Rezervă cazare în zonă





Muzeul Gjergj Kastrioti Skanderbeg este situat în interiorul zidurilor castelului. În interiorul zidurilor castelului se află și Muzeul etnografic și Dollma Tekke. 


Lângă intrarea castelului se află o piață tradițională, care datează din perioada Skanderbeg. Aici, turiștii pot găsi produse meșteșugărești albaneze, cum ar fi articole brodate, covoare, obiecte de argint, cupru, alabastru, filigran, îmbrăcăminte tradițională, antichități la vechiul Baazar tradițional din Kruja.



6. Shkodra - printre cele mai vechi orașe din Albania

Orașul este un important centru cultural și economic din nord - vestul Albaniei, situat pe malul lacului Shkodra.

Emblema orașului este reprezentată de ruinele castelului Rozafa, construit în secolul al III-lea î.e.n. Acum există un mic muzeu aici, unde puteți vedea monede ilirice, arme otomane și lucruri personale ale localnicilor.





În spatele castelului se află moscheea cu plumb cu mai multe cupole. Se numește „Plumb”, deoarece rocile folosite pentru construirea zidurilor sale erau îmbinate cu plumb topit. 

Muzeul istoric Skoder este situat în vila unui negustor otoman. Aici puteți vedea artefacte arheologice și fotografii istorice care vă vor spune despre diferite perioade ale vieții orașelor.

Există un pod vechi la mai puțin de 5 km de oraș - podul Mes peste râul Kir - este unul dintre cele mai vechi poduri otomane existente cu o lungimea sa este de 108 m. Lacul Skadar, cel mai mare lac din Balcani se găseşte în vecinătatea oraşului. 

Unii turiști spun că Skodra este cu adevărat sufletul Albaniei cu strada ei îngustă și casele antice care sunt unite cu ziduri de piatră și clădiri moderne.




7. Izvorul Blue Eye - cea mai limpede apă

Cunoscut și sub denumirea de Syri i Kalter, este un izvor natural în pădurea Albaniei, care se află între Saranda și Gjirokastra. 

Face parte dintr-un parc național și o plimbare aici reprezintă o pauză de oraș și un prilej bun pentru a aprecia peisajele naturale ale țării.




Bazinul de apă este mărginit de culori albastre strălucitoare care seamănă cu irisul unui ochi de culoare albastră. Privind de sus, izvorul Ochiului Albastru formează un vârtej hipnotic de urmărit.

Parcul din jurul Ochiului Albastru include un lac, un pod, o potecă stâncoasă și peisaje montan. Între diferitele nuanțe de verde ale frunzișului luxuriant din jurul râului, până la albastrul strălucitor al apei, este greu să alegeți o priveliște preferată.



8. Vermosh - înconjurat de o atmosferă mitică

Vermosh este o frumoasă zonă naturală situată la 95 km de Shkodra, lângă granița muntenegreană.

Shkodra și Vermosh sunt conectate printr-unul dintre cele mai frumoase drumuri din Peninsula Balcanică, oferind vederi dramatice asupra munților. Vara este un moment excelent pentru a vizita Vermosh, dar pentru cei care caută peisaje romantice toamna, cu frunzișul său uimitor, este, fără îndoială, cel mai bun moment al anului.



Vermosh are câteva restaurante, magazine și un mic centru de sănătate. În zonă se mai află un satul verde Lepusha, situat la jumătatea distanței dintre Tamara și Vermosh.


9. Lacul Ohrid - împărțit între Albania și Macedonia

Lacul Ohrid este unul dintre cele mai adânci și mai vechi lacuri din Europa și unul dintre cele mai frumoase. Acesta traversează graniţa muntoasă dintre sud-vestul Macedoniei şi estul Albaniei. 

Un tur al lacului Ohrid este potrivit pentru orice călător care dorește să descopere locuri neatinse, dar minunate.




Cele trei orașe principale situate pe malul lacului, Ohrid și Struga pe partea macedoneană și Pogradec pe partea albaneză, merită, de asemenea, o privire.

Alte locuri de neratat din această zonă a Balcanilor sunt micile cătune albaneze, cum ar fi Lin, Drilon și Tushemisth, care oferă priveliști uluitoare asupra lacului. De asemenea, Lacul Ohrid prezintă o biodiversitate unică, găzduind peste 200 de specii endemice de faună și floră.


10. Benja - Băile termale cu priveliști uluitoare

Benja Thermal Bath situate în apropiere de Girokastra  şi la 13 km de oraşul Përmet, sunt foarte autentice și atrag un număr mare de vizitatori pe tot parcursul anului.


Iarna, când temperatura din Përmet scade sub 0 grade Celsius este cel mai bun moment pentru a vă cufunda în aceste băi fierbinți.




Apa de la baia termală Benja conține sulf și are efecte curative, 4 dintre surse sunt utilizate pentru boli cronice de reumatism, alta este utilizată în special pentru boli de stomac și ultima pentru boli de piele. 


11. Saranda - Orașul Celor 40 de Sfinți

Saranda este una dintre cele mai tari locații turistice din Albania,  orașul având o dezvoltare uriașă în ultimii 20 de ani. Numele Saranda are origini grecești și, în trecut, era considerat Orașul Celor 40 de Sfinți.

Castelul Lekursi este unul dintre cele mai bune locuri pentru a merge în Saranda. Oamenii se întâlnesc aici pentru a se bucura de apusuri de soare uimitoare - Rezervă cazare în zonă





Scena urbană este plină de viață, presarată cu numeroase baruri, cluburi și restaurante cu produse locale, toate cu vedere spre Marea Ionică. 

Unul dintre motivele pentru care Saranda este o destinație populară printre este acela că se află destul de aproape de alte două țări turistice, Grecia și Italia.




12. Capul Rodon - zonă naturală remarcabilă 

Capul Rodon sau Capul Skanderbeg este o zonă de o frumusețe naturală remarcabilă și care oferă relaxare, cu castele și biserici infuzate cu istorii fascinante.

Situat la doar câțiva kilometri de Tirana, Capul Rodon este o destinație a cărei popularitate a crescut exponențial în rândul turiștilor în ultimii ani. Această fâșie îngustă de pământ, în formă de peninsulă, se întinde de-a lungul Mării Adriatice și oferă nu numai vederi frumoase, ci mai multe monumente istorice și culturale cruciale. 




Castelul de lângă mare a fost construit de Skanderbeg între anii 1450 - 1452, pentru a crea o ieșire rapidă la Marea Adriatică în cazul unei invazii otomane. 

Viața a existat în interiorul acestui castel până în 1467, când turcii l-au distrus. Din fericire, venețienii l-au reconstruit după 1500 și, de atunci, a supraviețuit într-o stare destul de bună.



13. Insulele Ksamil - o comoară exotică, un "caraibe" al Europei

Punctul culminant al Rivierei Albaneze este probabil Insulele Ksamil, un grup îndepărtat de trei insule mici situate chiar lângă coastă, accesibile numai cu barca din orașul mic Ksamil. 

Ksamil este este una dintre cele mai apreciate localități de coastă din Albania, situat în apropiere de Saranda. Este vizitat atât de turiștii locali cât și de cei străini - Rezervă cazare în zonă






Plajele din Ksamil au, pe lângă faptul că îți oferă priveliștea insulițelor care par etern verzi, un nisip aproape alb și fin că îți oferă senzația unui concediu exotic. Plajele de acolo chiar dacă sunt mici, acestea sunt foarte curate.


14. Peninsula Karaburun - singurul parc maritim din Albania

Peninsula Karaburun, singurul parc maritim din Albania se întinde peste Golful Vlora. Este o rezervație naturală spectaculoasă renumită la nivel internațional pentru golfurile intime.


Ceea ce o face și mai impresionantă este zona cunoscută sub numele de Balconul Karaburun. Stânci zimțate coboară pe peșterile și versanții formațiunilor stâncoase peste plaja Dafina sau malul Bitri.





Peșterile sunt o caracteristică tipică a acestei peninsule, una dintre cele mai faimoase fiind cea a lui Haxhi Alia. Cunoscută drept cea mai mare peșteră marină din Albania, un lac calm se odihnește în interiorul său, înconjurat de stalactite și stalagmite. Nu mai puțin cunoscută este Peștera Grama, care se ascunde în golful cu același nume


15. Butrint -  rămăşiţele unui oraş antic înconjurat de un imens parc natural 

Butrint este un oraș grec vechi de 2.500 de ani din Albania, situat într-o zonă deluroasă și împădurită, la sud de orașul Saranda, în apropiere de granița cu Grecia. 

Are o atmosferă specială creată de o combinație de arheologie, monumente și natură în Marea Mediterană.





Cel mai interesant monument grecesc antic este teatrul destul de bine conservat. Cele mai extraordinare obiecte descoperite în teatrul lui Butrint sunt statuia lui Apollo, zeița lui Butrint, capetele de marmură ale lui Zeus, portretul Agripinei, capul Liviei și multe epigrafuri latine și grecești. Părți ale orașului au fost reconstruite în secolul al V-lea î.e.n.

Alte monumente din Butrint sunt Castelul Canalului Vivari, Castelul Triunghi și Turnul Venețian, construit în vremea când venețienii controlau accesul în această zonă.




SOURCE AND TAGS