Lista parcurilor din București: 21 cele mai frumoase parcuri din București
- 18 iulie 2021
Parcuri București
Fie că vorbim de sezonul cald sau rece, parcurile din București sunt varianta ideală atunci când cauți momente de relaxare sau, pur și simplu, vrei să te retragi într-un colțișor cu aer curat.
Vă prezentăm în cele ce urmează o selecţie a celor mai frumoase parcuri din Bucureşti, mici oaze de verdeaţă, ideale pentru plimbări relaxante sau activități cu prietenii sau familia.
Te-ar mai putea interesa:
21 cele mai frumoase parcuri din București
Parcul IOR
Parcul IOR, actualmente Parcul Alexandru Ioan Cuza, este situat în sectorul 3 și este unul dintre este unul dintre cele mai mari parcuri din București. Acesta este compus din Parcul Alexandru Ioan Cuza și Parcul Titan.
În parc se află Biserica "Pogorârea Sfântului Duh" construită din lemn în stil maramureșan între anii 1994-1996.
Lacul Titan, un lac de origine naturală. Pe lac există cinci insule, numite „Insula Pensionarilor”, „Insula Artelor”, „Insula Câinilor”, „Insula Pescarilor” și „Insula Rațelor”.
Parcul Bazilescu
Parcul Bazilescu (fostul parc Nicolae Bălcescu) este un parc aflat în cartierul Bucureștii Noi și are o suprafață de 13,5 hectare.
În interiorul parcului se află Teatrul de VarăȘI Clubul Copiilor Sector 1 - Bazilescu, unde școlarii pot merge la diferite cercuri educative: muzică, teatru, gimnastică ritmică, limba engleză, educație civică, rugby.
Există, de asemenea, și aparate de fitness, mese de șah, spații amenajate pentru copii și spații amenajate pentru câini.
Parcul Carol I
Parcul Carol I, considerat unul dintre cele mai frumoase din capitală, a fost inaugurat în anul 1906 cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I și 25 de ani de la proclamarea Regatului României. Parcul are și un lac pentru agrement care se întinde pe două hectare.
În parc găsim câteva monumente istorice, cel mai cunoscut și impunător monument fiind Mausoleul. Alte atracții “Fântâna Zodiac, Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida, pe aleea principală se pot observa două statui mari, albe care reprezintă doi bărbați, denumite Giganții, o statuie denumită Frumoasa Adormită,Turnul lui Vlad Tepeș - o reproducere a Cetății Poenari, Fântâna Cantacuzino - unul dintre cele mai frumoase monumente din București și Observatorul Astronomic.
Parcul Circul de Stat
Parcul Circul de Stat este un parc din Sectorul 2, în interiorul acestuia fiind amplasat Circul de Stat din București.
În mijlocul parcului se află „Lacul cu izvoare naturale”, lângă malul căruia cresc lotuși egipteni.
Frumusețea parcului este completată de sculpturile realizate în trunchiurile arborilor și arbuștilor uscați de artistul plastic C. Teodorescu și două statui, opere de artă, simbolul cosmonauților și simbolul prieteniei.
De asemenea, în interiorul parcului există spații de recreere, trei locuri de joacă, două terenuri de sport și fitness și locuri amenajate pentru cîini.
O altă atracție a lacului o reprezintă prezența broaștei țestoasă de apă europeană.
Parcul Cișmigiu
Grădina Cișmigiu este cea mai veche grădină publică din București, așezată în centrul orașului și amenajată în genul parcurilor engleze.
În Grădina Cișmigiului există un loc special, La Cetate, unde se află ruinele unei mănăstiri construite de logofătul Văcărescu în 1756, din incinta căreia pornea un tunel secret care lega Palatul Crețulescu de malul plin de ascunzișuri al Dâmboviței.
Zonele de promenada sunt reprezentate de alei largi, drepte sau sinuoase ce conduc spre obiective interesante, cum ar fi: grădina de trandafiri, Rondul roman, Lacul - vara se pot face plimbări cu barca, iar iarna se transformă în patinoar; Colțul cu arbori și arbuști, Colțul sahiștilor sau Izvorul lui Eminescu.
Parcul Lumea Copiilor
Parcul Lumea Copiilor este situat în imediata apropiere a Palatului Copiilor, în zona dinspre Calea Văcărești, în sectorul 4.
Amenajat pe o esplanadă, înconjurat de o mică piscină și de fântâni arteziene, acesta te duce cu gândul la celebrul Disneyland, doar că la o scară mult mai mică.
Au fost amenajate tobogane, sisteme de cățărare și de trecere, tronsoane multicolore structurate pe 2 nivele, balansoare și aparate de fitness.
În parc a fost amenajată și o pistă de karting pentru pasionați.
Parcul Crângași
Parcul este situat în cartierul Crângași și dispune terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii, o scenă pentru spectacole în aer liber şi un spaţiu îngrădit pentru câini.
Lacul Ciurel, cunoscut şi ca Lacul Morii se află în imediata apropiere.
Parcul Drumul Taberei
Parcul Drumul Taberei (fost "Moghioroș") este un parc aflat în Sectorul 6 , în cartierul Drumul Taberei.
În centrul parcului a fost amenajat un lac pentru agrement, cu o suprafață de 1.18 ha, în mijlocul căruia este instalată o fântână arteziană, care are diferite jocuri de ape.
Parcul este, de asemenea, un adevărat paradis pentru cei care doresc să admire sute de plante, fiind o adevărată grădină botanică.
În parc se mai găsesște și un teatru de vară pentru copii.
Parcul Herăstrău
Parcul Regele Mihai I al României (în trecut Parcul Herăstrău) este un parc de mare întindere, situat în partea de nord a orașului București, cu o suprafață totală este de 187 ha.
Acesta este locul perfect pentru iubitorii sporturilor în aer liber, plimbărilor lungi pe malul apei sau chiar a sporturilor nautice.
Parcul oferă, de asemenea, posibilitatea de a te plimba cu vaporașe, bărci și hidrobiciclete.
O atracție importantă a parcului sunt și zonele cu verdeață, dar și zonele colorate precum Grădina Japoneză, Insula Trandafirilor sau zona ExpoFlora.
Parcul Izvor
Parcul Izvor este situat pe malul drept al râului Dâmbovița, în apropierea Palatului Parlamentului.
Parcul Izvor este un parc relativ tânăr, cu copaci recent săditi, zone de gazon, alei și locuri de joacă ingenios construite (inclusiv pentru copii cu dizabilități).
Aleile Parcului Izvor au devenit atracții pentru bucureștenii pasionați de plimbările pe jos sau cu bicicleta, pentru cei care preferă joggingul sau pentru iubitorii de animale.
De asemenea, parcul găzduiește numeroase spectacole și festivaluri.
Parcul Kiseleff
Parcul Kiseleff este situat în nordul Pieței Victoriei și este încadrat de Bulevardul Aviatorilor, Bulevardul Ion Mihalache și Strada Ion Mincu.
Proiectul de amenajare îi aparţine lui Karl Wilhelm Mayer, directorul Grădinilor Imperiale din Viena, care s-a ocupat şi cu amenajarea Grădinii Cişmigiu, sub supravegherea domnitorului Gheorghe Bibescu.
În interiorul parcului sunt presărate mai multe statui reprezentând busturile unor oameni de cultură: Nicolae Leonard sau Barbu Ștefănescu Delavrancea. De asemenea, în parc este amplasat și un complex de statui format din 4 piese, operă a sculptorului George Apostu.
Parcul este înscris în lista monumentelor istorice din București.
Parcul Tei
Parcul Tei este amplasat în partea de sud-est a Lacului Tei (pe cursul râului Colentina).
În parc se află statuia lui I. L. Caragiale, și o fântână decorativă ce are ca element principal statuia unei nimfe deasupra unui bazin susținut de 4 tritoni.
Fântâna a fost turnată în fontă la Paris între anii 1931-1932, în celebra turnătorie specializată în fontă ornamental-artistică, „JJ Ducel et fils, maitres de forges, à Paris”.
Cele două alei principale ale parcului delimitează trei zone, unde sunt readuse la viață basmele românești, creându-se o lume minunată de poveste.
Parcul, cu o suprafață de 7 hectare, adăpostește o lume cu personaje și scene de poveste, un concept în care vizitatorii îi vor regăsi pe Ileana Cosânzeana, Făt Frumos și Verde Împărat, dar și „Balaurul cu șapte capete”, „Ielele” sau „Pasărea Măiastră”.
O vizită în acest parc își va oferi ocazia de a te distra și testa un Roller-Coaster, Casa Groazei, Lanțuri, Roata Mică, Mașinuțe electrice și un Carusel.
Parcul Morarilor
Parcul Morarilor este cel mai mare parc din cartierul Pantelimon, în mijlocul căruia se găsește Lacul Morarilo. Acesta din urmă este străbătut de un pod acoperit cu piatră cubică de unde se pot vedea plutind rațe sălbatice, pescăruși, uneori chiar și broaște țestoase.
Parcul Morarilor este un părculeț cochet, plin de flori cu locuri de joacă pentru copii, cu mese pentru table, șah și alte jocuri, cu o zonă specială pentru câini, spațiu amenajat cu aparate pentru sport și chioșcuri cu dulciuri și alte atractii pentru copii.
Parcul Național (23 August)
Parcul Național (cunoscut înainte cu numele de Parcul 23 august) este o parte a complexului sportiv Lia Manoliu. Complexul (aproximativ 40 hectare) a fost dezvoltat pe un teren parțial împădurit, cu ochiuri de apă.
Lacul, amenajat pe locul unei foste bălți, este împărțit de un pod, iar în mijlocul lacului se află o fântâna arteziană. Pe lac există și o insulă.
Aleile curate, umbrite de copaci cu rădăcini întortocheate și lalele colorate sau petunii, sunt tocmai potrivite pentru o plimbare.
Printre atracțiile parcului se numără și terenuri de joacă pentru copii, trenuleț, plase de sărit și saltele gonflabile.
Parcul Tineretului
Parcul Tineretului, cu o suprafață de circa 200 ha, este, în prezent, parcul cu cea mai mare întindere din București. Parcul este amplasat în zona denumită în trecut „Valea Plângerii”.
Acesta dispune de mari suprafețe de joacă pentru copii, spații de odihnă și un debarcader pentru bărci cu rame.
În mijlocul parcului se află Sala Polivalentă Ioan Kunst Ghermănes (cu o capacitate de aproximativ 6.000 de locuri), loc unde sunt susținute diverse evenimente, competiții sportive, expoziții și conferințe.
În timpul migrațiilor de primăvară și toamnă, zona joacă un rol deosebit de important pentru o serie de specii de pasări rare.
Parcul Natural Văcărești
Parcul Natural Văcărești este cel mai mare spațiu verde compact al capitalei. Zonele naturale ale parcului sunt: zona de zăvoi, zona de lacuri, zona inundabilă de mlaștină, zone de vegetație scundă de câmp, zone de tufăriș.
O plimbare pe potecile Deltei Văcărești vă poate dezvălui o mare biodiversitate. Aici se găsesc mii de arbori, în special sălcii și întinderi largi de stufărișuri, pajiști alcătuite din ierburi, tufișuri sau zone cu beton, unde odinioară erau organizate activități economice.
Există și un traseu circuit de aproximativ 2,5 km pe care îl poți străbate cu bicicleta.
Parcul Plumbuita
Parcul Plumbuita este situat în cartierul Colentina, amplasat pe malul lacului Plumbuita și se întinde pe o suprafață de 80 de hectare.
În parc se află două obiective arhitecturale istorice importante ale Bucureștiului: Mănăstirea Plumbuita și Palatul Ghika Tei, care mărginește latura sudică a lacului.
Printre speciile de arbori întâlnite pe teritoriul parcului se numără: stejar, tei, arțar, castan, plop, platan, salcâm, dud, frasin, fag, cenușer, corn, mesteacăn, catalpă, salcie, conifere și pomi fructiferi (vișini, pruni, meri).
Pe malul lacului veți putea admira lebede, rațe sălbatice, chire, pescăruși, lișițe și corcodei mari. În apropiere se află Parcul Tei.
Parcul Bordei
Parcul Bordei este situat pe malul lacului Floreascași este despărțit de Parcul Herăstrău printr-un pod.
Parcul Bordei se întinde pe o suprafață de 3,3 hectare. Te poți plimba liniștit pe aleea principală, poți privi broscuțele țestoase care stau la soare sau peștii care cer mâncare cu gurile deschise. Pe insuliță stau păunii și lebedele albe și negre pline de grație.
În Parcul Bordei poți merge când ai nevoie de liniște, când vrei să citești și să te bucuri de un loc verde și liniștit, departe de agitația orașului.
Parcul Pădurea Băneasa
Pădurea Băneasa este situată la nord de București și ocupă circa 800 hectare. Pădurea Băneasa rămâne cel mai întins spațiu verde de pe teritoriul administrativ al Bucureștiului.
În Pădurea Băneasa ești înconjurat de copaci verzi, ciripit de păsărele şi biciclişti sau oameni veniți la jogging. Există și numeroase locuri numai bune pentru picnic.
Aici au loc anual fel de fel de competiții precum Băneasa Race sau Băneasa Forest Run.
Este unul dintre cele mai accesibile locuri de relaxare pentru locuitorii capitalei, în special familii, care vor să evadeze din agitația orașului pentru câteva ore. Un avantaj este și faptul că se învecinează cu Grădina Zoologică.
Parcul Grădina Icoanei
Grădina Icoanei este un parc micuț și cochet, foarte aproape de Piața Romană și Bulevardul Magheru, înscris în lista monumentelor istorice din sectorul 2.
Odinioară, pe locul acestui colțișor verde se afla o mică dumbravă împădurită și o baltă, care a fost cunoscută, până pe la jumătatea secolului XVIII, ca „Balta Bulindroiului”. Apoi, pentru o vreme, s-a numit „Balta de la Icoană”.
În 1873 a fost inaugurat parcul care acum se numește Grădina Icoanei.
La intrarea în parc se găsește Monumentul lui G. C. Cantacuzino, realizat de sculptorul Ernest Henri Dubois.
Parcul Ioanid
Parcul Ioanid este un parc din București, sectorul 2, cu o suprafață de 10.000 mp, amenajat pe locul fostului afluent al Dâmboviței, Bucureștioara.
Parcul a fost proiectat după tiparul scuarurilor englezești și al parcurilor franțuzești, în special Parcul Monceau din Paris.
Elementul principal al parcului este foișorul, situat de o parte a lacului, care domină mai ales prin înălțime. Există și o mică cascadă, grupuri de stânci care bordează lacul și un podeț.
Pe aleile parcului este expusă statuia lui Ion Voicu, unul dintre celebrii violoniști români, elev al lui George Enescu.
Farmecul parcului Ioanid, constă în intimitatea pe care o conferă vizitatorilor, datorită vegetației dese, acesta nu este vizibil din exterior, izolându-se de toată agitația bulevardului Dacia și a Pieței Romane, aflate în apropiere.
SOURCE AND TAGS