Am găsit 15 locuri faine din Sibiu ce merită vizitate într-un week-end prelungit
- 5 iunie 2021
Ce să vizitezi în Sibiu
Orașul Sibiu este unul dintre cele mai importante centre culturale ale României și unul dintre cele mai înfloritoare orașe din Transilvania.
Orașul atrage în continuare prin farmecul său aparte, prin tradiția conservată atât de bine, dar si printr-un decor natural și istoric deosebit.
Orașul are renume internațional, datorită evenimentelor culturale organizate cu succes de-a lungul timpului.
Centrul vechiului oraș păstrează un aspect pronunțat săsesc, iar în anul 2007, orașul a fost Capitală Culturală Europeană.
Pasaje secrete, ceainării, cel mai vechi restaurant din România, turnurile breslelor, casele vechi împodobite cu flori și Podul Minciunilor, sunt doar câteva din atracțiile orașului.
Mai jos sunt prezentate cele mai frumoase 15 obiective turistice din Sibiu și din împrejurimi.
Locuri de vizitat în Sibiu
Piața Mică și Podul Minciunilor
Piaţa Mică a Sibiului constituie unul dintre polii de atracţie ai acestui oraş turistic, și locul unde se organizează diferite evenimente culturale. Piaţa Mică se remarcă datorită dispunerii circulare a clădirilor şi culoarele cu arcade.
Aici se află Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Casa Artelor, Sala Frescă, Casa Luxemburg, Muzeul de Istorie a Farmaciei, Turnul Sfatului şi faimosul Pod al Minciunilor. Rezervă cazare în zonă
sursa foto: tribuna.ro
Podul Minciunilor se numără printre cele mai cunoscute obiective ale Sibiului și este unul dintre cele mai frumoase, dar și cel mai vechi pod din fontă construit în România.
Toate clădirile din Piaţa Mică sunt declarate monumente istorice.
sursa foto: sibiucityapp.ro
Rezervația ”Parcul Natural Dumbrava Sibiului” și Grădina Zoologică
Aflat la doar 4 km de centrul orașului, Parcul Natural Dumbrava Sibiului este o arie protejată de interes național, având o suprafață de 933 ha. Cuprinde peste 100 de specii de flori și animale precum veverițe, ciocănitori, pupeze, pițigoi sau căprioare.
Rezervația ”Parcul Natural Dumbrava Sibiului” reunește Grădina Zoologică, Muzel Astra și lacuri de agrement.
Grădina zoologică Grădina adăposteşte 268 de exemplare din 63 de specii, printre care se numără: maimuţe, urşi, lupi albi, tigri, lei, jaguari, lame, cerbi carpatini, căprioare, bivoli albi, ponei, pitoni, crocodili, fazani, papagali, păuni, porumbei, cămile, zebre, struți, canguri.
Pădurea Dumbrava este locul preferat de promenadă pentru sibieni, dar și pentru turiști și este ideală pentru o zi de relaxare alături de cei dragi.
Muzeul ASTRA Sibiu
Situat în centrul României, la Sibiu, Complexul Naţional Muzeal ASTRA este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din țara noastră.
Cu o întindere de peste 90 de hectare, muzeul Astra le prezintă vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg teritoriul ţării, având peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice. Rezervă cazare în zonă
Interioarele caselor sunt bine păstrate și ilustrează viaţa simplă a ţăranilor români.
Dispunând de un lac şi de peste zece kilometri de alei, muzeul oferă diverse posibilităţi de agrement: plimbări cu căruţa şi sania trase de cai, restaurante şi spaţii de joacă.
Vegetaţia luxuriantă îi ajută pe oameni să respire aer curat, şi să uite de agitaţia obişnuită a oraşului.
Turnul Sfatului Sibiu
Cel mai cunoscut dintre monumentele Sibiului, Turnul Sfatului a fost cândva poartă de intrare în oraș prin cea de-a doua centură de fortificații.
Accesul în interior turnului se face printr-o ușă mică, de unde, prin intermediul unei scări spiralate, se ajunge la etajele superioare. În turn se poate admira mecanismul orologiului, dar și expoziții temporare. Rezervă cazare în zonă
Din vârful acestui turn, de la etajul al șaptelea, se poate admira o panoramă superbă asupra întregului oraș.
Piața Mare din Sibiu
Este cea mai mare piață publică din orașul vechi și găzduiește câteva clădiri reprezentative, precum: Casa Haller, Casa Hecht, Casa Lutsch, Casa Weidner, Casa Albastră, Casa Generalilor, Primăria Sibiului, Biserica Romano-Catolică şi bineînţeles faimosul Palat Brukenthal.
sursa foto: betaniasibiu.ro
În Piaţa Mare se organizează majoritatea evenimentelor cultural-sportive şi nu numai.
Strada Cetății și Turnul Dulgherilor
Despre Strada Cetății se spune că este cea mai frumoasă stradă din Sibiu, fiind și singurul loc din oraş unde se poate vedea o bucată destul de neatinsă din ceea ce era ansamblul de fortificaţii al oraşului.
Pe Strada Cetăţii se găsesc cele trei turnuri medievale de apărare, lucrate din piatră şi cărămidă, respectiv Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor şi Turnul Dulgherilor. Rezervă cazare în zonă
sursa foto: oradesibiu.ro
Turnul Dulgherilor este construit în secolul al XIV-lea de breasla săsească a dulgherilor în orașul Sibiu și făcea partea din cea de-a treia centură de fortificații a orașului.
Parcul Sub Arini
Parcul sub Arini este unul dintre cele mai vechi parcuri din România, întins pe o suprafaţă de 22 ha și peste 60 de specii vegetale, multe exotice.
Aspectul deosebit al parcului este dat de fântâna arteziană înconjurată de rondourile de flori multicolore şi diversele specii de arbori.
Printre atracțiile parcului se numără și Bustul poetului Mihai Eminescu Monumentul „Szweteney Weg”, Vasul de piatră instalat sau Pavilionul de muzică.
Parcul poate fi vizitat şi pe bicicletă, urmând pista de 6 km special amenajată.
Piata Huet și Catedrala Evanghelică
Piața Huet este unul dintre cele mai pitoreşti locuri din centrul istoric al Sibiului.
Aici veţi descoperi impozanta Biserică Evanghelică, cu un turn-clopotniţă de 73,34 m înălțime, ceea ce o face vizibilă din aproape orice colţ al Sibiului.
Biserica se află pe locul al treilea în România, după Biserica Neagră din Brașov și Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia. Aici se află poate cea mai frumoasă cristelniță de bronz din țară.
În plus, construcţiile din jurul Catedralei evanghelice constituie valoroase vestigii de cultură, cum ar fi Casa Parohială, Turnul Scărilor sau Liceul Brukenthal.
Muzeul de Istorie Naturală
Muzeul de Istorie Naturală este o secție a Muzeului Național Brukenthal și conține un număr impresionant de specii comune și rare de copaci și arbuști.
sursa foto: tribuna.ro
Clădirea a fost construită în stilul Renaşterii italiene târzii, având 3 nivele și este situată pe locul uneia dintre centurile de apărare ale cetăţii medievale. Faţada principală a clădirii, cu aspect neoclasic, prezintă un portic cu patru coloane ionice deasupra cărora se află un balcon cu patru coloane corintice.
Grădina a fost amenajată pentru relaxarea vizitatorilor, dar și ca spațiu în care pot fi întâlnite specii comune și rare de plante precum copaci și arbuști ornamentali.
Mănăstirea Cârța
Mănăstirea Cârța este situată pe malul stâng al Oltului, între municipiile Sibiu și Făgăraș, în vecinatatea localităților Cârța și Cârtișoara.
Este o fostă mănăstire cisterciană și una dintre cele mai vechi construcții de acest gen din Europa de Est.
Potrivit legendelor, acest loc este bântuit de călugării care locuiau aici în vremurile medievale și care, din cauza modului de viață auster mureau destul de tineri (35-40 de ani). Unii povestesc ca aici se întâmplă lucruri stranii, cum ar fi faptul că în odaile de la parter și în beciuri se mișcă scaunele și tremură zidurile.
Mănăstirea a fost menționată ca sursă de inspirație pentru filmul de groază ”The Nun/Călugărița”. În prezent, mănăstirea nu mai deține toate clădirile și anexele inițiale, multe dintre acestea prăbușindu-se.
Biserica fortificată din Cisnădioara
Biserica fortificată din Cisnădioara este una dintre cele mai vizitate atracții ale județului Sibiu. Biserica din Cisnădioara este un monument istoric și de arhitectură din secolul al XIII-lea, edificiu reprezentativ pentru arta romanică din Transilvania.
O caracteristicaparte a acestei Biserici este faptul că nu a suferit prea multe modificări ulterioare.
sursa foto: planiada.ro
Biserica este compusă din trei nave şi e înconjurată de un zid de incintă care se desfăşoară de-a lungul platoului dealului Mihail. Înălțimea zidurilor este între 4 și 6 metri la exterior și 2 până la 3 metri pe interior.
Biserica adăposeşte în interior pietrele funerare ale soldaţilor decedaţi în aceste zona în timpul Primului Război Mondial.
Stațiunea Păltiniș
Staţiunea este situată la 32 km de Sibiu, în mijlocul unei păduri de conifere și este staţiunea montană situată la cea mai mare altitudine din ţară (1442m). Rezervă cazare în zonă
Aici turiștii pot vizita Rezervația Iezerele Cindrelului sau faimoasele lacuri glaciare, pot explora traseele împădurite din apropiere sau să admire priveliștea naturală deosebită a zonei. În sezonul de iarnă se poate schia.
Alte atracții în zonă sunt Schitul şi Casa memorială Constantin Noica.
Cetatea Slimnicului
Situată pe colina Burgbasch, fortificația de la Slimnic (Stolzenburg) avea menirea să apere drumul Sibiu - Mediaș. Cetatea fortificată are turnuri, capelă, bastion, turn de poartă și anexe.
sursa foto: alexandracristian.ro
Partea cea mai veche este o capelă gotică cu cor poligonal plat, peste care se ridică turnul clopotniță pe trei nivele. În incinta cetății au loc spectacole de teatru.
Palatul Brukenthal din Avrig
Palatul baroc este situat pe o terasă de 12 metri deasupra Văii Oltului, în punctul cel mai ridicat al orașului Avrig.
Palatul este fosta reședință de vară a baronului Samuel von Brukenthal, construită la finalul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XIX-lea.
Palatul a deținut și unul dintre cele mai frumoase parcuri, cu o suprafață de peste 20 hectare.
Acesta a fost amenajat după modelul grădinilor franțuzești, cu fântâni arteziene, o scară splendidă și mai multe alei laterale, vaze, bănci, statui de piatră, și o oranjerie, situată idilic în mijlocul parcului. Parcul s-a păstrat în mare parte în conformitate cu structura inițială.
Mărginimea Sibiului
Mărginimea Sibiului este una dintre cele mai pitorești zone din România. Aceasta include 18 localității înșirate la poalele Munților Cindrel și Lotru.
Este o zonă unde ritmul vietii este simplu și frumos. Cu ale sale gospodării țărănești, cu potecile străbătute de animale și culmile munților, reprezintă o incursiune într-un peisaj pastoral de mult dispărut din Europa occidentală. Rezervă cazare în zonă
Ca și obiective turistice, în această zonă veți găsi bisericuțe de lemn (Poiana Sibiului, Fântânele și Tălmăcel), muzee ale satului și case memoriale (Rășinari), un muzeu al icoanelor pictate pe sticlă (Sibiel) și un muzeul de etnografie și artă bisericească (Fântânele), alături de numeroase peisaje naturale impresionante.
În anul 2009, a primit titlul de Destinaţie Europeană de Excelenţă şi premiul de excepţie în turism, „Mărul de Aur”.
SOURCE AND TAGS