Descoperă Oradea: Lista cu cele mai frumoase 15 locuri de văzut în Oradea și împrejurimi
- 10 aprilie 2021
(sursa foto: itinari.com)
Ce să vizitezi în Oradea
Cauti locuri de vizitat in Oradea? Am găsit 15 locuri de văzut în Oradea și împrejurimi
Oradea este un oraș cosmopolit, numit și capitala Art Nouveau a României datorită numărului mare de construcții ce aparțin acestui stil.
Totodată, este și unul dintre cele mai dezvoltate oraşe din țară, cu foarte multe obiective turistice şi o amplasare care îl transformă într-o destinaţie de vizitat.
Est cunoscut pentru bogata istorie multiculturală, arhitectura celebră art-nouveau, restaurante bune, viața de noapte activă și stațiuni termale de renume mondial.
Dacă nu ai ajuns încă să vizitezi această destinație, îți propunem 15 locuri de văzut în Oradea și împrejurimi, obiective turistice care să fie pe placul tuturor iubitorilor de istorie, cultură și natură.
TOP 15 Locuri de vizitat în Oradea
Piața Unirii și Palatul Vulturul Negru
Piața Unirii este azi centrul istoric și cultural al orașului Oradea și este opera mai multor maeștrii arhitecți, pictiori și constructori. Prin urmare, fondul construit al zonei Pieţei Unirii este unul valoros din punctul de vedere al stilurilor arhitecturale (baroc, clasicist, eclectic, istorizant, secesion, modernist) - Rezervă cazare în Oradea
Oradea este considerat un oras multietnic si multicultural: într-o singură piață, se află mai multe atracții turistice: Biserica cu Luna, Biserica Sfântul Ladislau, Biserica Sfântul Nicolae.
Cel mai emblematic monument orădean este Palatul Vulturului Negru, situat în colțul nord-estic al Pieței Unirii. Această clădire este un ansamblu complex cu configuraţia spaţială şi cu faţadele concepute în stil lechnerian, operă a arhitecţilor Komor Marcell şi Jakab Dezső.
Pe lângă clădirile iconice, în Piața Unirii sunt amplasate și numeroase cafenele și restaurante.
Complexul Baroc
Complexul Baroc este cel mai important complex de acest tip din România si unul din cele mai reprezentative ale Europei. Este construit din trei monumente, și anume: Palatul Baroc, Bazilica Romano-Catolică și Șirul Canonicilor.
Un aspect interesant este faptul că Palatul Baroc are o sută de camere și 365 de ferestre câte una pentru fiecare zi a anului. Șirul Canonicilor este un complex arhitectural format din 10 clădiri înșiruite, construite în mai multe etape pe parcursul a 100 de ani - Rezervă cazare în Oradea
Catedrala este compusă dintr-o navă principală, două navete secundare, în interior are o orgă, funcțională și azi, ce datează din anul 1780.
Printre obiectele prețioase pe care le adăpostește catedrala se regăsesc: pietrele tombale în stil gotic și renascentist aparținând vechii catedrale din Cetatea Oradea, precum și moaștele Sfântului Ladislau I – Taumaturgul.
Cetatea Medievală Oradea
Cetatea Oradea este una dintre puținele cetăți bastionare din România și este emblema orașului Oradea. Cu o istorie de aproape 1 000 de ani, Cetatea Oradei este un obiectiv turistic care oferă o experiență medievală aparte.
Ca arhitectură, Cetatea din Oradea cuprinde 12 corpuri și 5 bastioane, fiecare bastion purtând un nume diferit: Bastionul Aurit, Bastionul Bethlen, Bastionul Ciunt, Bastionul Crăișoru, Bastionul Roșu - Rezervă cazare în Oradea
Cetatea Oradea era recunoscută pentru numeroasele legături subterane prin care comunica cu exteriorul, iar acest lucru au făcut-o să reziste în fața numeroaselor intenții de asediu.
Actualul Corp A, Palatul Princiar, este cea mai veche clădire din incinta cetății și este cel ce ne introduce în istoria orașului Oradea. În plus, o vizită la cetate oferă și posibilitatea unei plimbări prin parcul dendrologic care îi aparține, amenjat la baza zidurilor.
Palatul Moskovits Adolf și Fii
Palatul Moskovits Adolf și fii, denumit și Palatul Moskovits II, este o clădire în stil secession și șcuprinde trei etaje, un parter, un subsol, un acoperiș înalt cu fațada netedă și un număr redus de ornamente dar bine proporționate.
Faţada reprezintă o adevărată marcă de stil arhitecţii Vágo Laszlo şi Vágo Jozsef, construită în acelaşi stil de tratare a suprafeţei ca şi Casa Guttenberg din Budapesta - Rezervă cazare în Oradea
Povestea palatului începe imediat după anul 1900, în condițiile dezvoltării comunității de evrei în Oradea, printre care se numărau antreprenorul Adolf Moskovits și fii săi Mór şi József.
Palatul a găzduit mai multe destinații: magazine la parter, un salon de pălării la primul etaj împreună cu sediul Băncii de Oradea şi a Societăţii Comerciale pe Acţiuni, iar celelalte două etaje aveau apartamente de locuit.
Dealul Ciuperca
Cunoscut și ca ”Dealul Oradei” este unul dintre simbolurile orașului Oradea. Vizitatorii au parte de băncuțe, pergole, zone de relaxare, amfiteatru în aer liber, o cafenea și cinci puncte de belvedere legate între ele cu o alee și mult spațiu verde - Rezervă cazare în Oradea
Restaurantul din vârful colinei oferă un cadru intim și romantic, combinând mâncarea deosebită cu o priveliște pe măsură. Noaptea, luminile orașului asigură un spectacol fascinant.
Muzeul Art Nouveau - Casa Darvas - La Roche
Casa Darvas-La Roche este o clădire din Oradea, construită în stil Secession vienez, excentrică, după proiectele arhitecților născuți la Oradea, József Vágó și László Vágó.
Casa Darvas are o orientare excelentă, cu deschidere pe două fronturi stardale, în zona centrală a orașului și spre zona de promenadă pe malul Crișului Repede, cu vedere spre Sinagoga Neologă Sion - Rezervă cazare în Oradea
În interior mobilierul de epocă în stil neo-rococo este sculptat din lemn de paltin vopsit alb şi păstrat în dormitorul de la etaj. Încăperile sunt mobilate cu piese decorative şi tablouri ce definesc stilul modern şi rafinat de viaţă de la începutul secolului XX.
Turnul Primăriei
Turnul Primăriei reprezintă un pbiectiv turistic care oferă posibilitatea de a cuprinde cu privirea întreg orașul.
Deși o urcare în turn reprezintă o provocare destul de mare, merită efortul deoarece de acolo, de sus, veți avea parte de o priveliște panoramică absolut superbă asupra orașului Oradea - Rezervă cazare în Oradea
La etajul 1 se află și mecanismul orologiului denumit ”ceasul mamă”, care cântă la ore fixe ”Marșul lui Iancu”. Orologiul a supravieţuit celor două războaie mondiale, iar acoperişul şi zidul turnului au supravieţuit celor două incendii, primul în 1917, iar la doilea în 1944. Cadranul ceasului păstrează şi azi urme de gloanţe din timpul războiului din 1944.
Palatul Ulmann
Palatul Ullmann situat pe Strada Piata 1 Decembrie, a fost proiectat de arhitectul local Ferenc Lobl in anul 1913 și este una dintre puținele clădiri non-religioase din Oradea care ilustrează în mod evident apartenența la credința evreiască.
Este o cladire impozantă, simetrică și frumos proporționată, care cuprinde un parter înalt, placat cu plăci de faianță verde-albastruie și trei niveluri de locuințe, ultimul fiind mansardă - Rezervă cazare în Oradea
În decoraţia exterioară a faţadei se pot descifra elemente caracteristice artei sacre iudaice: menora (sfeşnicul cu şapte braţe) străjuită de doi lei precum şi de numeroase motive florale şi geometrice.
Pentru comunitatea evreilor, Palatul Ullmann este încărcat şi de amintiri dureroase legate de cel de-al doilea război mondial, acesta făcând parte din perimetrul ghetoului. După război, Palatul Ullmann a redevenit ceea ce fusese înainte, un bloc de locuinţe, iar la mansardă s-au amenajat ateliere pentru artiştii plastici profesionişti.
Băile Felix
Staţiunea Băile Felix este cea mai mare stațiune balneară din ţară, situată la 9 km de municipiul Oradea, într-o zonă colinară, cu păduri de fag şi de stejar, la o altitudine de 140 metri.
Stațiunea Baile Felix dispune de o bogată bază de tratament ce cuprinde: instalații pentru băi la cadă, instalații pentru aplicații calde cu nămol și parafina, bazine cu apă termală, instalații pentru elongații sub apă, instalații pentru electro și hidro terapie, saună, piscine acoperite și în aer liber, săli de gimnastica medicală - Cazare la hoteluri cu apă termală în Băile Felix
Pădurea din jurul staţiunii este locul ideal pentru iubitorii de sport şi nu numai.
Printre obiectivele turistice ale zonei se numără: Lacurile cu nuferi si lotuși populate cu broaște țestoase si pești exotici, Ștrandul cu apă termală Apollo, Primul Aqua Park acoperit din statiune, Rezervația Naturală "Pârâul Peța”.
Șuncuiuș
Șuncuiuș este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Bihor, situat la poalele Munților Pădurea Craiului, pe cursul mijlociu al râului Crișul Repede.
La Șuncuiuș găsim o plajă amenajată în inima Apusenilor, cu nisip fin, sezlonguri ca la mare și un peisaj care te duce gândul la o plajă exotică.
Atracțiile turistice din zonă includ: Biserica Ortodoxă, Valea și defileul Crișului Repede - o arie naturală de importanță floristică, faunistica si geologică, și câteva peșteri (Pestera Vantului, Unguru Mare, Batranului).
Cascada Vadu Crișului
Cea mai mare parte din suprafața localității Vadu Crișului se desfășoară în spațiul montan al Munților Pădurea Craiului. Pitorescul reliefului carstic este dat de numeroase peșteri: Peștera Vadului, Peștera Matulina, Peștera Cărbunarilor, Peștera Umedă, Peștera Mică, Peștera Mare, Peștera Deventului, Peștera Caprei - Rezervă cazare în Oradea
Cascada Vadu Crișului se află într-un cadru natural deosebit de pitoresc, aproape de intrarea în peșterea Vadu Crișului. Aceasta are o cădere de 9 m, care ajunge într-un bazin spectaculos săpat de apă în calcar și apoi ajunge în Crișul Repede.
Peștera Vadu Crișului a fost inclusă în proiectul „Conservarea speciilor de lilieci din Pădurea Craiului, Bihor și Trascău”, așadar în peșteră se află colonii de lilieci. De asemenea, peștera adăpostește cea mai bogată faună cavernicolă din România. Aici sunt specii de melci, viermi, insecte si crustacee.
În zonă se poate practica raftingul, escalada clasică și sportivă, canioningul și speologia.
Satul celor 1000 de pivnițe
Satul Sălacea este așezat în Câmpia Ierului, un ținut cu o veche tradiție în cultivarea viţei-de-vie, localitatea fiind cunoscuta drept „Satul celor 1000 de pivnițe”.
În Sălacea există aproximativ 970 de pivniţe săpate în deal, alcătuind aşa-zisa stradă a pivniţelor.
Cea mai veche pivniță a fost contruită în anul 1803 și din cele aproape 1000 de uși, fiecare este decorată cu elemente diferite și deosebite.
Tot în Sălacea se află unul dintre cele mai vechi poduri de piatra din Bihor. Pe sub acest pod curgea odinioară apa Ierului.
Stâna de Vale
Stâna de Vale este o stațiune de odihnă și tratament, situată în județul Bihor, aflată în componența comunei Budureasa, în Masivul Vlădeasa, la o altitudine de 1100 m.
Principalii factori de tratament în Stâna de Vale, care atrag mii de turiști anual, sunt apele oligominerale și feruginoase, bioclimatul tonic, caracterizat prin presiune atmosferică scăzută, radiația solara intensă și ionizarea crescută a aerului.
Amatorii de drumeţie pot face plimbări în pădurile de conifere din împrejurimi ori excursii mai lungi pe potecile marcate care duc spre obiective turistice cum ar fi: Cascada Iadolina, Cascada Moara Dracului, Cascada Vălul Miresei, Cascada Miss, Cascada Săritoarea Ieduțului, Valea Iadei, Vârful Poieni, culmea Cârligatele, Valea Drăganului.
Alte obiectivele turistice din zonă sunt: Izvorul Minunilor, Peșterile Urșilor și Meziad,Cetățile Ponorului, Valea Iadului și Peștera cu apă.
Lacul Vida
Lacul de acumulare Vida sau Lacul cu vârtej este un lac artificial realizat pe Râul Holod (Vida) print-un baraj de anrocamente de 10 m înălțime.
Prin construirea lui s-a obținut acumularea a 0,4 milioane mc de apă iar pentru evacuarea surplusului, acesta a fost prevăzut cu un deversor de tip pâlnie, acea ”fântână” ce reprezintă curiozitatea locului și un caz unic de acest fel.
Este o destinație ideală pentru un week-end de relaxare si odihnă, malul lacului fiind prevăzut cu un drum forestier de pe care se poate admira, într-o plimbare ușoară, peisajul natural al locului.
Apa are o culoare turcoaz, și pentru cei care dresc să facă de o scurtă expediție în natură, se poate merge pe lângă firul apei pînă se ajunge la izvor. Mai sus, se află o peșteră, folosită pe vremuri ca refugiu.
Lacul Leșu
Lacul Leșu este un lac acumulare de pe Valea Iadului, județul Bihor. Suprafața lacului este de aproximativ 150 de hectare, iar coada lacului a devenit din ce în ce mai populată, astfel aici la inceputul anilor 90’ s-a format un adevărat sat de vacanţă. De aici se poate pleca în nenumărate drumeții și aventuri montane care încântă și atrag din ce în ce mai mulți turiști - Rezervă cazare în Oradea
În timpul petrecut în zona lacului Leșu se pot desfășura activiăți precum echitația, ciclismul, pescuitul, drumețile montane sau vă puteți relaxa privind natura în adevarata ei splendoare.
SOURCE AND TAGS