TOP 15 obiective de vizitat în Harghita - atracții turistice cu o istorie bogată și tradiții străvechi
- 6 august 2021
Ce poți vizita în Harghita
Așezat în centrul României, în estul regiunii Transilvania, județul Harghita este o zonă cu o istorie bogată și un loc în care apele minerale se regăsesc în orice parte te-ai îndrepta.
Aici natura oferă un relief variat, cu munți și dealuri, râuri și lacuri, floră și faună bogate. Harghita este, cu siguranță, o zonă în care găsesti atracții și obiective turistice la fiecare pas.
Îţi prezentăm în continuare 15 locuri şi atracţii din Harghita unde merită să ajungi.
Te-ar mai putea interesa:
Top Obiective Turistice Harghita
Lacurile din Harghita
Lacul Roșu este un lac de baraj natural format la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului. Este cel mai mare lac natural montan din Romania și unul dintre cele mai renumite lacuri din Ținutul Secuiesc.
Forma lacului seamănă cu litera L și are două brațuri: brațul din Valea Oii având lungimea de 900 m și brațul din Valea Suhardului - 438 m. Rezervă cazare în zonă
Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România și este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, în apropiere de stațiunea Tușnad. Lacul Sfânta Ana are o formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor.
Se află la o altitudine de 946 m și are o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m.
Lacul Zetea este un lac de acumulare, pe Târnava Mare, format de barajul Sub Cetate. Se află la 636 metri deasupra nivelului mării. Lacul Zetea are apa foarte curată, înotul în lac fiind recomandat doar celor cu experienţă.
În pădurile din împrejurimi se pot face excursii.
Salina Praid
Salina Praid se află la o distanță de 7 km de Sovata. Aici este unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa. Conform datelor arheologice, începuturile Salinei Praid datează încă din perioada daco- romană.
Mina de sare de la Praid este alcătuită din: galeriile de mină pentru intrare – ieșire, Mina Gheorghe Doja, Mina Iosif, Mina Paralelă, Mina Orizonturile Inferioare. Rezervă cazare în zonă
De asemenea, salina Praid este si locația cu primul parc de aventură din Europa (Club Aventura) situat într-o salină.
Stațiunea Bilbor
Bilbor este cea mai nordică așezare din Județul Harghita si, totodată, este cea mai bogată din punct de vedere al izvoarelor de apă minerală - aproape 700 de izvoare.
Aceste izvoare de apă minerală sunt la fel de bune calitativ ca și cele de la Borsec. Majoritatea poartă denumiri ce reprezintă numele unor localnici cu contribuții la îngrijirea și afirmarea surselor hidrominerale.
sursa foto: planiada.ro
Potențialul turistic al localității Bilbor este datorat atât calității aerului, cât și datorită frumuseții naturii din această zonă. Tot mai mulți turiști caută liniștea și frumusețea Bilborului.
Stațiunea Borsec
Orașul Borsec se află în județul Harghita, la o altitudine cuprinsă între 850-930 m, la interferența munților Giurgeului, Bistriței și Călimani.
Apa minerală și microclimatul deosebit au contribuit la dezvoltarea turismului balnear în zonă. Stațiunea este vizitată de turiști atât pentru efectul curativ a apelor minerale, cât și pentru aerul puternic de munte și peisajul deosebit de frumos. Rezervă cazare în zonă
Localitatea este de asemenea potrivită și pentru amatorii de sporturi de iarnă sau pentru amatorili de pecuit sportiv (lacul Bicaz sau apele Bistricioare). Denumirea de „Regina Apelor minerale” a fost atribuită de împăratul Austriei, Franz Josif.
Băile Tușnad
Oraşul Băile Tuşnad este situat în partea sudică a Depresiunii Ciucului, între munţii Harghita şi Bodoc și este cea mai mică staţiune balneară din ţară, fiind cunoscută până astăzi ca “Mica Elveţie”.
Este o zonă perfectă pentru relaxare, datorită cadrului pitoresc, cu aer puternic ozonat și datorită efectului terapeutic a apelor minerale. Rezervă cazare în zonă
Există 44 izvoare naturale din care în prezent sunt utilizate 6 izvoare, din care patru (Izv. Stanescu, Apor, Ileana si Mikes) pentru cura externă.
Totodată, este și o bază de pornire pentru explorarea zonei rurale cu sate secuiești frumos îngrijite și a ariilor naturale protejate, dintre care cea mai cunoscută este Lacul Sfânta Ana.
Poiana Narciselor de la Vlăhița
Poiana de narcise este situată în zona sudică a localităţii Vlăhiţa, în apropierea Pokol-láz. Este una dintre cele mai mari poiene de narcise din România, fiind o arie protejată de aproximativ 20 hectare.
Aria naturală reprezintă o zonă de fânețe ce adăpostește o vegetație compactă de narcise albe (Narcissus stellaris). În arealul rezervației mai vegetează câteva specii floristice protejate, printre care: darie, ghințură, garofiță, stânjenel sălbatic, bulbuc de munte precum și o specie rară de orhidee cunoscută sub denumirea populară de papucul doamnei.
În fiecare lună mai, lângă poiană se organizează Festivalul Narciselor.
Castelul Lázár
Castelul Lázár, situat aproape de centrul satului Lăzarea, este unul dintre cele mai frumoase exemple pentru arhitectura renascentistă din Transilvania.
Ansamblul are formă de patrulater, în colțuri regăsindu-se cele patru bastioane. Palatul denumit și Sala Cavalerilor este corpul principal al castelului. Ferestrele castelului de la primul etaj au timpane triunghiulare, iar pereții sunt decorați cu bosaje de colț și frize pictate.
sursa foto: planiada.ro
Un lucru interesant este că în mijlocul curții a fost amplasată o închisoare unde stăteau întemnițații până ce se hotăra soarta lor. Castelul Lazăr reprezintă un loc de atracție foarte căutat în rândul turiștilor care traversează zona Ardealului.
Miercurea Ciuc
Miercurea Ciuc este cea mai mică reședință de județ din România și este încadrat de lanţul vulcanic Harghita şi Munţii Ciucului.
Este un orășel micuț, un loc cu clădiri vechi, dar cochete, biserici vechi cu aspect medieval, cu un trecut religios marcat de lupte crâncene între ortodocși și catolici.
Dintre cele mai importante clădiri civile ale oraşului amintim cetatea Mikó, construită în 1623, situată chiar în centrul istoric al orașului. Rezervă cazare în zonă
Clădirea simplă, cu bastioane puternice de colț, găzduiește astăzi Muzeul Secuiesc al Ciucului. Muzeul prezintă tezaurul dacic de argint descoperit la Sâncăieni-Ciuc, exemple de port popular, țesături, cusături, ceramică, sculpturi și picturi medievale, precum și colecția de carte veche.
Alte atracții în Miercurea Ciuc sunt: Biserica ortodoxă „Sfinţii Apostoli Petru Pavel şi Andrei”, Parcul Central, Palatul Justiției sau Catedrala ortodoxă „Sfântul Nicolae” .
Rezervația Naturală Piatra Șoimilor
În imediata vecinătate a oraşului Băile Tuşnad, se află Rezervaţia Naturală Protejată Piatra Şoimilor care se întinde pe o suprafață de 1,5 hectare.
Cea mai spectaculoasă priveliște este oferită de turnul de andezit Piatra Șoimilor (824 m), care se înalță deasupra văii Oltului.
Pădurea asigură adăpost pentru multe păsări cântătoare și răpitoare, dar și pentru o serie de mamifere. Dintre păsări, cel mai frecvent zărit este șorecarul comun, dar se mai pot vedea și uliul păsărar, vânturelul roșu, uliul porumbar și uneori și acvila țipătoare mică. Rezervă cazare în zonă
Printre mamiferele care trăiesc în pădurile care înconjoară Piatra Șoimilor regăsim: veverița roșcată, căprioara, mistrețul, pisica sălbatică, nevăstuica, vulpea, ursul brun, râsul sau lupul.
Frumusețea peisajului e completată de prezența numeroaselor izvoare minerale, adevărate surse de sănătate, dar și de posibilitatea parcurgerii traseelor marcate, a practicării raftingului și kayakingului pe Olt, a plimbărilor cu trăsura sau zborul cu parapanta.
Stațiunea Mădăraș
Stațiunea Harghita-Mădăraș este situată în Munții Harghitei la o altitudine de 1675 m, în apropierea celui mai înalt vârf din masiv, vârful Harghita-Mădăraș (1801 m).
De pe vârf se poate admira o priveliște extraordinară asupra depresiunii. În zilele senine, de sus, de pe platou, se pot obseva Munții Făgăraș și Piatra Craiului. Rezervă cazare în zonă
Harghita Mădăraș este una dintre cele mai spectaculoase stațiuni de schi din Transilvania, având 6 pârtii amenajate. Este o stațiune care se potrivește în special celor mai putin experimentați, aflați la început de drum în arta invățării schiului.
Odorheiu Secuiesc
Odorheiu Secuiesc este centrul economic și cultural al zonei Odorhei, treimea vestică a județului Harghita și o zonă bogată din punct de vedere a artei populare, a obiceiurilor și a tradițiilor. Rezervă cazare în zonă
În zonă pot fi vizitate muzee, cetăți, mănăstiri și biserici. Dintre aceste obiective, amintim: Muzeul de istorie și etnografie Haaz Reszo, Casa Memorială Tompa Lazslo, Statuia Secuiului de Fier, Statuia Episcopului Catolic Marton Aron, Cetatea Szekely Tamadt, Ruinele Cetaății Bud (Dealul Budvar), Calvaria Secuiască, Capela Romanică Iisus Szive – Preasfânta Inimă a lui Iisus, Biserica Ortodoxă “Sfinții Împărați Constantin și Elena” sau Biserica Romano-Catolică Sfântul Nicolae.
De asemenea, un alt obiectiv turistic este și parcul Mini Transilvania, inaugurat în 2017. Aici se pot vedea machete la scară redusă pentru peste 60 de clădiri emblematice din întreaga Transilvanie – castele, cetăți, conace, biserici etc.
Mănăstirea Sfântul Ilie din Toplița
Mănăstirea Sfântul Ilie din Toplița este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Ținutul Secuiesc, un loc pe care ar trebui sa-l vizitați dacă vă aflați în zonă.
Aşezată într-o splendidă grădină, Mănăstirea din Topliţa a cunoscut, de la începuturile ei şi până în zilele noastre o amplă şi permamentă dezvoltare. Este ctitoria primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Dr. Elie Miron Cristea.
Clopotniţa mănăstirii este construită din lemn și respectă în mare măsură stilul arhitecturii populare româneşti. Poarta principală de la intrarea în mănăstire este sculptată în lemn, stălpii fiind sculptaţi cu pomul vieţii şi coloana infinitului.
Muzeul Mănăstirii conține un important fond de icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea și fragmente ale vechii catapetesme de la biserica din lemn.
Parcul de animale sălbatice Ivo
Parcul de animale sălbatice din Izvoare, județul Harghita se găsește în inima Carpaților Orientali și se intinde pe o suprafaţă de 320 de hectare.
Este situat într-o zonă pitorească, brăzdat de râuri şi înconjurat de munţi. Acesta recrează mediul natural al animalelor sălbatice, precum: Cerbul comun, Cerbul lopatar, Muflon european, Căprioara sau Iepure de câmp.
În această zonă se mai pot face excursii, partide de vânătoare, excursii călare sau se pot lua lecții de călărie.
Pasul Cașin
Nyerges, cunoscut și sub denumirea de Pasul Cașin, este o trecătoare situată la altitudinea de 870 m, care desparte Munții Ciucului de masivul Ciomatu.
Aici se află Complexul comemorativ Nyerges, care marchează un emoţionant moment din istoria secuilor și anume una dintre ultimele confruntări militare din revoluţia şi războiul de independenţă de la 1848-1849.
Obeliscul de 5,4 m înălţime este opera pietrarului şi sculptorului italian, stabilit în Jigodin, Poulini. Groapa comună, aflată în apropiere, la 100 m peste drum este vizitată anual de foarte mulţi turişti din ţară şi peste hotare.
Barajul Frumoasa
Barajul Frumoasa este un cu o înălțime maximă de 38 m și o lungime a coronamentului de 506 m, executat pe râul Frumoasa, afluent al Râului Olt.
Acesta a fost creat cu scopul de a asigura alimentarea cu apă potabilă şi industrială a municipiului Miercurea Ciuc si pentru a putea fi folosit in cazul unor viituri.
Zona din apropierea barajului este cunoscută pentru pescuit. În apele lacului Frumoasa sunt diverse specii de pești: biban, caras, clean, crap românesc, păstrăv de lac, plătică, șalău și somn.
Aici turiștii se pot relaxa într-o zonă liniștită și superbă, putând face diverse trasee turistice.
SOURCE AND TAGS