Balcoanele și importanța lor pe fondul pandemiei de coronavirus
- 16 aprilie 2020
Balcoanele au fost întotdeauna concepute pentru a captiva și inspira trecatorii. Dar, acum ele au luat o importanță nouă. Pe fondul pandemiei coronavirusului, oamenii din întreaga lume susțin concerte improvizate la balcon pentru vecinii lor carantinați.
Milioane de oameni din întreaga lume ale căror guverne au impus măsuri de izolare, își redescoperă balconul ca o legătură cu lumea exterioară și o sursă de speranță și conexiune într-un moment de izolare forțată
Trendul a fost dat de italieni, obligati sa stea in case pe timpul carantiei nationale. S-au dus la balcoanele lor pentru a cânta imnul național la unison, au lansat artificii, au aplaudat lucrătorii medicali în efortul de a stimula moralul colectiv al țării.
Multe dintre aceste practici publice pandemice s-au răspândit rapid în întreaga lume. Acum, întrucât mai mult de jumătate din populația planetei se află sub o formă de măsuri de distanțare sociala, balcoanele de la Madrid la Mumbai, Chicago la Zhejiang și Hamburg până la București iau brusc un rol important și le reamintesc oamenilor importanța de a privi afară și de a se conecta cu ceilalti.
Cu toate acestea, în pofida importanței culturale aparent noi, balcoanele, aceste anexe antice au fost folosite de mult timp pentru a captiva, unifica și inspira populatia.
La urma urmei, una dintre cele mai cunoscute și romantice scene din literatura occidentală, Romeo și Julieta a lui Shakespeare, este jucată pe un balcon. Pe un balcon din Cape Town, Nelson Mandela s-a adresat multimii și a promis un nou capitol din istoria sud-africană. Și nu in cele din urmă, la Vatican de la balcon, Papa încă binecuvântează milioane de credincioși în fiecare duminică.
(Casa Julietei din Verona)
Balcoanele au fost o bază de arhitectură de mii de ani, iar rolurile lor au evoluat pentru a se adapta la culturile și obiceiurile locale de-a lungul secolelor.
Pe măsură ce se balcoanele au evoluat, designurile lor au devenit mai elaborate. Începând din Evul Mediu, balcoanele erau inchise cu zăbrele ornamentate, în mare parte a lumii arabe pentru a permite locuitorilor să se bucure de briză proaspătă, în timp ce respectă legile islamice de intimitate.
Veneția a fost deosebit de renumită pentru numeroasele balcoane, deoarece arhitecții au căutat modalități de a oferi acces la aer curat într-un oraș înghesuit.
În secolul al XIX-lea, Europa a trecut printr-o perioadă de urbanizare intensă și balcoanele au devenit ulterior simboluri ale unui stil de viață modern metropolitan, care au inspirat mulți scriitori, poeți și artiști.
Dar astăzi, izolarea forțată, creează, într-un fel, o nouă experiență unificatoare. La fel ca majoritatea carantinelor mondiale, există nenumărate exemple de “cultură de balcon” care adună oamenii și oferă o sursă de conexiune.
În timpul pandemiei, balcoanele ne-au amintit de importanța de a privi în afara noastră și de a ne uita unii la alții
SOURCE AND TAGS